Kuntapäättäjän kulma: Turku on veturi ja me muut vaunuja sen perässä

KOLUMNI. Kuntapäättäjät hikoilevat taas tänäkin syksynä tulevien vuosien talousarvioiden ja taloussuunnitelmien kanssa. Helpolla he eivät pääse tälläkään kertaa. Kuntatalouden näkymät tuleville vuosille eivät ole valoisat, eivät vaikka valtionosuuksia lisättäisiinkin. Taloudet ovat kuralla ja edessä on erinäköisiä ja –kokoisia rakenteellisia uudistuksia. Talous pitäisi saada tasapainoon tavalla tai toisella.

Kauaksi ollaan tultu niistä ajoista, jolloin yksittäiset kunnat pystyivät järjestämään ja myös tuottamaan palvelunsa itse. Kunnalliseen itsehallintoon on kuulunut, että palveluja ei ole myöskään tarvinnut kehittää yhdessä muiden kanssa. Yksin on saanut yrittää, vaikka oltaisiinkin menty pahasti metsään.

Yhteistyössä on voimaa, sanotaan. Täällä Varsinais-Suomessa sanottaisiin hieman toisin – ei kai siin yhteistyös mittä voima ol (Fölin äijä kirjoittaisi tuon oikein). Puheenparsi kuvastaa hyvin sitä asennetta, joka yhteistyön kehittämiseen yli kuntarajojen on alueellamme ollut.

Viime viikolla seutukunnan päättäjiä oli koolla pohtimassa erilaisia ja uusiakin yhteistyön muotoja. Joku voisi sanoa, että onhan näitä keskusteluja viritelty jo moneen kertaan, mutta ei niistä mitään ole syntynyt. Täytyy myöntää, että samainen ajatus kävi omassa mielessä ennen seutuseminaaria. Pessimisti ei pety.

Tulin seminaarista pois kuitenkin hieman erilaisin aatoksin. Puheenvuorot olivat hyviä, kuten aina. Uutta oli innostunut ja myös innovatiivinen keskustelu, jota käytiin yhdessä päättäjien kesken. Veturi oli saanut uuden vaihteen ja vaunuihinkin tuli samalla vauhtia.

Toivottavasti juna jaksaa pitää hyvää vauhtia yllä. Se vaatii paljon sekä kuljettajalta että matkustajilta. Turun kaupunginjohtajan ja johdon vaativa työ on pitää vaunut perässä ilman kitinää ja hätäjarrutuksia. Se ei tule olemaan helppoa.

Meidän seudun kuntien pitää sisäistää se, että ilman toisiamme emme ole mitään. Kilpailemme muiden talousalueiden kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Jos haluamme, että alueellamme on tulevaisuudessa työpaikkoja, palveluja ja tyytyväisiä asukkaita, meidän pitää pystyä tekemään yhteistyötä.

Jos olemmekin jo monella tavalla pettäneet tulevat sukupolvet ja tehneet heidän tulevaisuudestaan epävarmaa, monella tapaa voimme myös tehdä heidän tulevaisuudestaan paremman ja turvallisemman – yhdessä.

Minna Ylikännö, sd.

Liedon kunnanvaltuuston pj.