Fysioterapeutin suoravastaanotto nopeuttaa hoitopolkua

Fysioterapeutti Pauliina Luukkala ottaa vastaan tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä asiakkaista suoraan ilman lääkärin lähetettä.

TERVEYS. Raision Fysioterapiassa työskentelevä Pauliina Luukkala on pätevöitynyt suoraan vastaanottoon, eli ottamaan tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä asiakkaita vastaan suoraan ilman lääkärin lähetettä.

Yksityisellä puolella fysioterapiaan on toki aina päässyt ilman lääkärin lähetettä, mutta silti suurin osa asiakkaista tulee lääkärin kautta. Suoravastaanotto -nimeä saavat kuitenkin käyttää vain siihen suunnitellun koulutuksen käyneet fysioterapeutit.

– Se oli vuoden projekti, jossa syvennettiin tuki- ja liikuntaelinpuolen osaamista. Me koulutuksen käyneet fysioterapeutit saamme suositella reseptivapaita lääkkeitä ja kirjoittaa sairaslomia 1–5 päivää, kertoo Luukkala.

Luukkalan mukaan virallisesti laki ei edes määritä, että sairasloman pitäisi olla lääkärin kirjoittama, mutta siitä on tullut yleinen käytäntö.

– On työnantajasta kiinni, hyväksyykö hän fysioterapeutin kirjoittaman sairasloman, hän täsmentää.

Fysioterapeuteilla tavoitteena on kuitenkin, että sairauspoissaoloja tulisi mahdollisimman vähän ja suora vastaanotto tähtää nimenomaan siihen, että hoitopolku olisi mahdollisimman lyhyt ja tehokas, jotta ihmiset kuntoutuisivat nopeasti.

– Pääsääntöisesti fysioterapiassa pyritään löytämään lääkkeettömät keinot, mutta nopeasti täällä nähdään, jos asiakas tarvitsee tutkimusta tai lääkitystä, johon tarvitaan lääkärin resepti. Silloin ohjaamme tietysti lääkäriin, Luukkala kertoo.

Kun menee suoraan fysioterapeutin vastaanotolle, käynnistä ei saa Kela-korvausta. Silti Luukkala uskoo, että suora kontakti tulee edullisemmaksi.

– Tunnin ajasta Kela-korvaus on 8 euroa. Siinä saa käydä aika monta kertaa fysioterapiassa ennen kuin Kela-korvauksista maksaa takaisin lääkärin palkkion, hän laskeskelee.

Janica Vilen