Vanhalinnassa tarjoiltiin taas paraatipaikka katsella muinaistulia ja ilotulituksia

Moni tuli paikalle näyttävän Aura Companyn tulishown takia.

Muinaistulien yötä ja venetsialaisia vietettiin perinteisesti elokuun viimeisenä lauantaina – tänä vuonna 31. elokuuta. Syyskesän yötä tähditettiin tuolloin Turun seudulla muun muassa kokoilla ja ilotulituksilla. Liedon Vanhalinnassa tapahtumaa juhlistettiin jo kahdeksattatoista kertaa viettämällä Linnavuoren yötä.

LIETO. Liedon Vanhalinnassa lauantaina vietetty Linnavuoren yö on kaikenikäisille sopiva tapahtuma ja monet olivatkin tulleet paikalle koko perheen voimin tai isommalla porukalla ihastelemaan tulitaidetta.

Valoisa aika ennen auringonlaskua hyödynnettiin tapahtumassa perinteisesti noin tunnin kestoisella pihaohjelmalla Vanhalinnan kartanomiljöön pihapiirissä, jossa oli mahdollista nähdä historialliseen tunnelmaan sopiva Kaarle Knuutinpoikien jousiammuntanäytös ja vanhanajan positiivari tai kokeilla hevoskärryajelua sekä nautiskella erilaisista pikkuherkuista.

Kaarle Knuutinpoikien jousiampujat esittelivät taitojaan ja välineitään näytöksessä.

Lasten innostus oli aistittavissa. Monelle oli jännittävä kokemus kiivetä korkeat rappuset ylös Linnavuoren laelle illan hämärtyessä. Linnavuoren laelta avautuu upea näkymä Aurajokilaakson kauniiseen kansallismaisemaan. Lisäiloa toivat hyvät näkymät joelle, kun Aurajokimelonnan valaistut kanootit ohittivat Linnavuoren auringonlaskun aikoihin.

– Turusta on ainoastaan 10 minuutin matka ja raitis perhetapahtuma kestää vain pari tuntia, joten paikalle on helpompi tulla lastenkin kanssa kuin lähteä vaikkapa saaristoon, museonjohtaja Hannele Lehtonen Liedon Vanhalinnasta sanoo.

Isovanhemmat Saija ja Jussi Huttunen saivat Alisa Huttusenkin lapsineen lähtemään paikan päälle. He olivat aina tienneet, että Vanhalinnassa on jotain ohjelmaa venetsialaisten aikaan, mutta tulivat ensimmäistä kertaa itse katsomaan. Aikuisia kiinnosti tulitaide ja lapset Alexander sekä Adeliina halusivat kiivetä ylös linnavuorelle. Pienin, Maxmillian, kulki mummin sylissä.

Odotettu tulishow Aurajokilaakson näköalapaikalla

Ilta huipentui Linnavuoren laella, kun turkulainen kulttuurialan toimija Aura Company esitti päätä huimaavan sirkusesityksensä ja tulishownsa. Tapahtuman juonsi radiosta tuttu Jouni Koutonen. Alas vuorelta tapahtuman päätyttyä oli tunnelmallista kavuta ihaillen kirkasta tähtitaivasta ja lähiseutujen ilotulituksien räiskettä näköalapaikalta.

Tapahtuman järjestää vuosittain Vanhalinnan museon ystävät ry yhdessä Liedon Vanhalinnan, Liedon kunnan ja Liedon VPK:n sekä Aurajokisäätiön kanssa.

– Tapahtuma on viime vuosina löytänyt paikkansa entistä vankemmin seutulaisten keskuudessa väkimäärästä päätellen: Paikalla oli arviolta 1000 kävijää. Tällä kertaa vaikutti varmasti myös lämmin ja selkeä ilma, Jari Sjölund Vanhalinnan museon ystävät ry:stä toteaa.

Turun seudulla on pitkään vietetty muinaistulien yötä, mutta viime vuosina myös venetsialaisten vietosta on tullut yhä suositumpaa. Esimerkiksi Vepsän saarella oli sekä kokko että ilotulitus ja Ruissalon kylpylässä kokko. Lisäksi tapahtumaa oli mahdollista juhlistaa myös muun muassa Kaarinassa, Röölässä, Teersalossa, Rosalan Viikinkikeskuksessa, Nauvossa ja Mossalassa.

Marjo Peltoniemi

 

TIESITKÖ?

Muinaistulien yötä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Entisaikaan tulia käytettiin viestimiseen, mutta nykyään niitä sytytetään Itämeren rannikolla symboloimaan Itämeren maiden yhtenäisyyttä ja samalla muistutetaan mereen liittyvästä historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Muinaistulia poltetaan myös niiden muistoksi, jotka eivät koskaan palanneet mereltä.

Veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla eli venetsialaisia vietetään samana päivänä. Venetsialaisia pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana. Länsi-Suomen rannikkoalueet ovat perinteisiä venetsialaisten viettopaikkoja, mutta juhla on myöhemmin levinnyt myös muualle Länsi-Suomeen. Ilotulitteita ammutaan lähes koko rannikolla aina pääkaupunkiseudulta Kemin korkeudelle asti. Venetsialaiset ovat Suomessa runsaan 100 vuoden ikäinen juhla.