Syöpäyhdistyksen Uudenkaupungin hyväntekeväsyystapahtumassa esiintyy Jussi Rainio

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Uudenkaupungin paikallisosaston aktiivitoimijat toivottavat kaikki tervetulleeksi Hyväntekeväisyystapahtumaan.

Uudenkaupungin paikallisosaston voimainkoetuksella kerätään varoja TYKS Vakka-Suomen sairaalan syöpäpoliklinikalle.

UUSIKAUPUNKI. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Uudenkaupungin paikallisosasto järjestää Kulttuurikeskus Crusellissa syyskuun 22. päivä kello 14 hyväntekeväisyystapahtuman, jonka musiikillinen anti koostuu Tähtien Tähdestä, eli Jussi Rainiosta sekä Duo Jarmo & Laurasta. Jussia säestää Petri Hatakka.

– Lisäksi Kulttuurikeskus Crusellin lavan valtaavat paikallisten yrittäjien toimesta mallit muotinäytöksen merkeissä, kertoo paikallisosaston puheenjohtaja Esko Tähtinen.

– Jussin lupautuminen esiintyjäksi on valtaisa asia ja olemme hyvin kiitollisia tästä, hän lisää.

Lippuja tapahtumaan on lunastettavissa ennakkoon Ystäväntuvalta, Putiikki Sik-Sakista, Kenkäkauppa Alinasta sekä Tanja Torilta Kalannista.

Hyväntekeväisyystapahtuman tuotto käytetään kokonaisuudessaan paikallisesti.

– Olemme tiiviissä yhteistyössä TYKS Vakka-Suomen sairaalan syöpäpoliklinikan kanssa, joten varmasti jossain kohtaa saamme listaa heidän tarpeistaan, Tähtinen naurahtaa ja lisää, että yhdistyksen taholta on kysytty, mitä poliklinikalla olisi toiveissa.

– Paikallisosasto on vuosien mittaan lahjoittanut poliklinikalle muun muassa tippalaskurin, kirkasvalolampun ja esimerkiksi nojatuolit.

Aktiivinen toimija

Hyväntekeväisyystapahtuma on vain yksi paikallisosaston toimintatapa. Kaikkiaan tuhatjäsenisen osaston aktiivitoimijoita on toistakymmentä ja Tähtinen haluaakin toivottaa tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet. Uudenkaupungin paikallisosaston toimialueeseen kuuluu Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa.

– Monilla on käsitys, että pitää sairastaa tai olla sairastanut syövän, jotta jäseneksi pääsee. Näin ei kuitenkaan ole. Syöpäyhdistyksen ovat alun alkaen polkaisseet käyntiin terveydenhoitajat.

Syöpäyhdistyksen paikallisosaston tarkoitus on kyllä toimialueensa syöpäpotilaiden yhteen saattaminen, mutta lisäksi se toteuttaa terveyskasvatustyötä, fyysistä ja henkistä kuntoutusta ja jäsenhankintaa. Myös toiminta potilaiden sosiaaliturvan parantamiseksi yhdessä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa kuuluu sen aktiivitoimintaan.

– Myös neuvonta- ja vertaistukitoiminta sekä virkistystoiminta kuuluvat paikallisosastolle.

Vertaistukiryhmiä onkin paikallisesti sekä eturauhassyöpää sairastaville että rintasyöpää sairastaville.

– Tärkein toimintamuotomme on kuitenkin oma vastaanotto Ystävän Tuvalla torstaisin klo 13–17 osoitteessa Alinenkatu 26. Tuo mainittu aika on varattu vain syöpäpotilaiden asioiden hoitamiselle. Tällaisia ovat muun muassa korvausasiat sekä vertaistukihenkilöasiat, Tähtinen sanoo.

Tilat on vuokrattu Kalannin Säästöpankilta yhdessä SPR:n U:gin paikallisosaston kanssa.

– Vuokraamme tiloja myös yksityiskäyttöön esimerkiksi syntymäpäiville, luontotilaisuuksiin ja vastaaviin.

Tiloissa järjestetään myös kerran kuukaudessa kaikille avoimia lauluiltoja ja esilaulajan sekä harmonikkasäestyksen turvin ei tarvitse olla kultakurkku voidakseen osallistua näihin tilaisuuksiin.

– Lauluillat ovat suosittuja. Niihin osallistuu aina keskimäärin kolmisenkymmentä henkilöä.

Lahjoitusvaroja myös syöpälasten perheille

Lahjoitusvarojen myötä paikallisosasto tukee paikallisia perheitä, joissa lapsi tai nuori sairastaa syöpää. Tätä avustusta on mahdollista tiedustella suoraan Ystävän Tuvalta syöpäpotilaiden asioiden hoitoon varattuna aikana torstaisin.

– Lahjoitukset suunnataan lähinnä lapsen tai nuoren virkistystoimintaan, Tähtinen kertoo.

Myös testamenttivaroja tulee ajoittain Syöpäyhdistyksen paikallisosastolle.

– Mikäli haluaa tehdä testamenttilahjoituksen, se tulee osoittaa Lounais-Suomen Syöpäyhdistykselle, joka sitoutuu käyttämään ne osoitettuun tarkoitukseen. Eli testamenttiin on silloin hyvä mainita, mihin tarkoitukseen lahjoitetut varat menevät, Tähtinen muistuttaa.

Rainer Tähtinen