Kaarinasta löytyy maan ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo – Villa Roiha

KAARINA.  Kaarinalaisten Salla ja Sami Roihan ympäristöystävällisiä arvoin rakennetulle kodille on myönnetty Joutsenmerkki-sertifikaatti ensimmäisenä Suomessa. 

Villa Roihaksi nimetyn talon viimeistelytyöt ja kaikki tarvittavat dokumentoinnit on tehty, ja lopputulos läpäisi Joutsenmerkin seulan 23. elokuuta ensimmäisenä omakotitalona Suomessa. Rakentaja-asukaspariskunta haki Joutsenmerkki-sertifikaattia yhdessä rakennuskumppaninsa HEVI Kivitalojen kanssa.

Vuonna 2015 valmistui maan ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo Järvenpäähän Järvenpään Mestariasuntojen rakentamana. Roihien Joutsentalo edustaa sen sijaan maan ensimmäistä samoilla ympäristökriteereillä rakennettavaa pientaloa.

Varsinaissuomalaisista kohteista mielenkiintoinen on myös Rauli Lautkankareen rakentama Joutsenmökki Uudessakaupungissa, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty mökki.

Teijo-Talojen rakentama Kenttäkadun päiväkoti Hyvinkäällä on  sen sijaan Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

Villa Roiha suunnannäyttäjänä

Joutsenmerkin erityisvaatimuksista huolimatta Villa Roiha valmistui yksilölliselle pientalolle kohtuullisessa ajassa. Maanrakennustyöt aloitettiin elokuussa 2016, harjakaisia vietettiin seuraavan vuoden kesäkuussa ja muuttamaan päästiin kesällä 2018.

Arkkitehti Eevamaria Timlinin suunnittelema talo rakennettiin HEVI kivitalojen kotimaisista EPS-harkoista. Talovalmistajalta löytyy vaihtoehtoja sekä tee-se-itse-rakentajalle että avaimet käteen -pakettia harkitsevalle. Roihien taloprojektissa päävastuuta rakentamisesta kantoi timpuri Lauri Pennala, mutta myös Sami Roiha itse osallistui rakentamiseen jatkuvasti.

– Olin koko ajan rakentamisessa mukana, ja se auttoi paljon kun päätöksiä oli tehtävä lennosta. Silti mitä enemmän valintoja voi tehdä reilusti hyvissä ajoin – vaikkapa valita keittiönhanan jo maanrakennustöiden aikaan – auttaa myöhemmin. Loppuvaiheessa voi olla jo liian väsynytkin pohtimaan yksityiskohtia, Roiha sanoo.

Energiaa säästäviä ratkaisuja

Roihien kodissa hyödynnetään maalämmön lisäksi aurinkoenergiaa sekä lämmön- että sähköntuotannossa. 

Energiaa Villa Roihassa säästyy EPS-harkkojen lisäksi esimerkiksi aurinkopaneelien- ja keräimien, maalämmön ja lämpöä varastoivien niin sanottujen “energiapaalujen” ansiosta.

TSS