Naantalilainen Tapani Kiippa on exlibris-taiteilijoiden kärkikaartia

Näyttely avoinna Naantali pääkirjastossa

Exlibriksissä symboliikalla on merkitystä, sillä usein ihminen valitsee kuva-aiheeksi asioita, jotka ovat hänelle elämässä tärkeitä kuten perhe, työ, harrastukset ja luonto.

NAANTALI. Kuvataiteilija Tapani Kiipan tekemiin exlibriksiin voi tutustua elokuun ajan Naantalin pääkirjaston näyttelyssä. Ex libris on latinaa ja se tarkoittaa: minun kirjani. Exlibrikset ovat merkkejä, joita ihmiset liimaavat oman kirjahyllynsä kirjoihin. Merkkiin valitaan usein aihe, joka on kirjojen omistajalle tärkeä. Merkki kiinnitetään perinteisesti kirjan etukannen sisäosaan.

Naantalin kirjaston näyttelystä saa myös tarkempaa tutustumista varten vinkkilistan merkin tilaamista helpottamaan sekä Exlibris Aboensis -lehden näytenumeron.

Olen kokeillut, duplex-, triplex-ideoita, palapeliä, valokuvaa, tussi-, lyijykynä- ja värikynäpiirrosta tai jopa pilapiirrosta ideana, kertoo Tapani Kiippa ja jatkaa, että ideoita olisi vaikka kuinka paljon, mutta kun tilaajalla on kuitenkin käytettävissä merkkiin tietty summa, niin kalliit toteuttamisratkaisut on jätettävä pois.

Kiippa kuuluu exlibristien kärkikaartiin ja hänen suunnittelemiaan merkkejä on jo lähemmäs 250.

Turun seudulla exlibristit pitävät kuukausittain merkkien vaihtopalaverin, jossa on usein paikalla taiteilija, kirjailija tai muu kulttuurivieras.

Elokuu on Tapani Kiipalle kiireinen, sillä Naantalin Taidehuoneella on 14.8.–1.9. esillä myös hänen 80-vuotisjuhlanäyttelynsä.