Maanpään rannassa talkoillaan jättipalsamin kitkemiseksi

Maskun jättipalsamitalkoot 01
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Terhi Ajosenpää ohjeisti jättipalsamitalkoisiin osallistuneita Maskun Maanpään rannassa 6. elokuuta. Kuvat: Ragip Önsoy.

Maskun kunta tilasi vuonna 2018 jättipalsamiselvityksen ProAgria Länsi-Suomi ry:ltä. Selvitystyö toteutettiin Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoiden toimesta. Kuluvan kesän ajan hihat ovat heiluneet talkoissa, joihin ovat osallistuneet paikalliset kyläyhdistykset.

MASKU. Niemenkulma kuuluu niihin Maskun jättipalsamiselvityksessä esille tulleisiin paikkoihin, joissa jättipalsamista on muodostunut ongelma. Maanpään rannassa on nyt kyläyhdistyksen toimesta järjestetty viidet talkoot haitallisen vieraslajin poistamiseksi.

– Niemenkulman kyläyhdistys on paljon talkoillut Maanpään uima- ja venerannan ylläpitämiseksi. Silti tuli viime vuonna yllätyksenä, että täällä on näin iso esiintymä jättipalsamia, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Terhi Ajosenpää sanoo.
– Tänä vuonna oli yhdet ohjatut talkoot kunnan puolesta, jonka jälkeen kyläyhdistys on ottanut asian hoitaakseen. Vielä olisi tarkoitus talkoilla elokuun aikana, jotta pääsemme toivottuun lopputulokseen, lisää Ajosenpää.

Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, joita ihminen on tuonut maahan.
– Jättipalsamia on tuotu koristekasviksi nätin ulkomuotonsa takia – samoin kuin lupiiniakin. Sitä on voinut olla täällä rannassa jollain mökkitontilla tai sitten se on voinut tulla tänne täytemaan mukana. Siitä se on lähtenyt leviämään jättäen alleen muun kasvillisuuden, Ajosenpää toteaa.

Valoisa ja kostea paikka jouduttaa kasvua
Maskun jättipalsamitalkoot 02
Niemenkulman kyläyhdistyksen Jarno Pausio kitkemässä jättipalsamia Maanpään rannassa.

Lisäksi voimakas kasvuvauhti edistää leviämistä entuudestaan.

– Yksi jättipalsami voi tuottaa jopa 4 000 siementä. Ja jos se on päässyt kasvamaan korkeaksi, niin siemenet voivat lentää monen metrin päähän. Jotta esiintymät saadaan kuriin, kasvi täytyy poistaa ennen kuin se tuottaa siemeniä, Ajosenpää kertoo.
– Maanpään ranta on sille otollinen elinympäristö varsinkin kun naapuritontilla on jokunen vuosi sitten tehty puuston karsimista, joka lisännyt valon määrää. Ja siitä se on vain hyötynyt lisää, Ajosenpää jatkaa.

Laji on siitä kiitollinen, ettei sen siemenpankki ole kovinkaan pitkäikäinen.
– Eli sitten kun saadaan esiintymä kuriin niin ettei uutta enää synny, niin se voi hävitä muutamassa vuodessa , sanoo Ajosenpää.

Kitkentä ja niitto ovat kohtuullisen kevyttä työtä, koska jättipalsamin juuret ovat maan pinnalla.
– Jos esiintymä on levittäytynyt laajalti yhtenäiseksi, sitä voi myös niittää, kunhan tekee sen mahdollisimman alhaalta, jotta kasvi ei pääse tekemään uutta versoa, Ajosenpää huomauttaa.

Käsittele kasvijäte oikeaoppisesti
Jättipalsamitalkoot 03
Jättipalsami menestyy erityisesti rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla. Jättipalsamin kasvu lähtee vauhtiin hyvin aikaisin keväällä syrjäyttäen helposti alkuperäisen kasvillisuuden.

Ajosenpää muistuttaa, että kasvijätteen käsittelyyn tulee kiinnittää huomiota. Siemenkotia tai kukintoja ei nimittäin saa jäädä maahan.

– Talkoissa olemme keränneet kitketyt jättipalsamit jätesäkkeihin, jossa se mätänee nopeasti mössöksi. Mössön voi sitten laittaa suljettuun kompostoriin.

Maskussa jättipalsamia on havaittu myös muun muassa Humikkalassa, Piuhalla ja Maskutalon ympäristössä. Lisäksi esiintymiä on Kankaisten kartanon ja Askaisten urheilukentän läheisyydessä.

Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla, minkä johdosta sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Katariina Mäkinen-Önsoy