Kustavin ja Iniön välillä pelaa taas kahvitarjoilu

Alppilan Venesatama Oy:n toiminta laajenee

Kustavin Heponiemestä Iniöön ja takaisin seilaava yhteysalus Aurora on saanut uuden kahvilan. Sama yrittäjä laajentaa toimintaansa myös venealalla.

YRITYSUUTISET. Iniössä Jumon saaren kärjessä palveleva Alppilan Venesatama Oy on jo vuosia säilyttänyt ja huoltanut Iniön asukkaiden ja mökkiläisten veneitä. Lisäksi yrityksen alla toimii Cafe Alppila, jossa on kahvilatoiminnan lisäksi myös majoitustoimintaa. Tänä keväänä yrittäjä Tiina Pöyli teki vielä kolmannen aluevaltauksen alkamalla kahvilayrittäjäksi myös yhteysalus Auroraan.

– Minua alkoi itseäni harmittaa, kun en saanut enää aamukahvia yhteysaluksella ja sitten totesin, että miksipä ei, Pöyli kertoo Cafe Relingin alkusysäyksestä.

Edellinen yrittäjä lopetti yhteysaluksella pitämänsä kahvilan viime syksynä monen vuoden jälkeen. Koko talven kahvila puuttui, kunnes Pöyli aloitti uuden kahvilan huhtikuussa.

– Ensimmäiset viikot se oli itsepalvelukahvila. Ihmiset maksoivat itse suoraan kassalippaaseen ja se meni oikein hyvin. Täällä kaikki tuntevat toisensa. Joskus joku laittoi viestin, että otin kaksi sämpylää ja maksan, kun nähdään. Tällainen systeemi ei kovin monessa paikassa varmaan onnistuisi, Pöyli nauraa.

Iniöläinen Tiina Pöyli perusti yhteysalus Auroralle Cafe Relingin.

Nyt kahvilassa on työntekijä aamun ensimmäisiä ja illan viimeisiä vuoroja lukuunottamatta. Tarjolla on muun muassa suolaista ja makeaa syötävää sekä kahvia, jäätelöä ja karkkia. Ja A-oikeudetkin on.

– Tämä matka kestää 25 minuuttia. Moni mökkiläinen on kiitellyt, että kahvila on taas auki. Jos tulee vaikka Helsingistä asti, ei tarvitse enää varata aikaa puolen tunnin pysähdykselle, kun sen sämpylän voi syödä tässä matkan aikana. Monella on yhteysaluksen jälkeen kuitenkin vielä lossi- tai venematka edessään, Pöyli kertoo.

Turisteja entistä enemmän

Cafe Alppila sijaitsee 150 metrin päässä lauttarannasta.

Myös turisteja on yhteysaluksella kesäkaudella pilvin pimein – tänä vuonna ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Ympäristöystävälliset matkustustavat ovat kasvattaneet suosiotaan ja se on näkynyt Pöylin mukaan Iniössä koko kesän.

– Rengastie on ihanteellinen reitti polkupyörille. Sen suosio on kasvanut tosi paljon, hän kertoo.

– Moni puhuu nyt hiilijalanjäljestä, hän jatkaa.

Pöylin on helppo ottaa turistimassat vastaan, sillä Cafe Alppila on 150 metrin päässä Kannvikin lauttarannasta, johon yhteysalus pysähtyy.

– Ehdin vaikka joka paatin välissä täydentää varastot Alppilasta, Pöyli sanoo.

Lisää tilaa veneille

Alppilan Venesatama Oy:n liiketoiminta keskittyy veneiden talvisäilytykseen ja huoltoon. Venepaikkoja on nyt vajaa 100.

– Meillä on aina ollut sikäli kiitollinen tilanne, että asiakkaita olisi enemmän kuin tilaa. Tähän asti olemme hoitaneet veneet oman perheen voimin, joten emme ole voineet kasvattaa toimintaa. Saaressa on aina se ongelma, että jos palkkaa ulkopuolista työvoimaa, niin työntekijät pitää myös nukuttaa jossain. No nyt sitten on tulossa uusi halli. Venepaikkoja tulee noin 40 lisää, Pöyli kertoo.

Venebisnes pyörii hyvin samoissa käsissä kahviloiden kanssa, sillä suurin osa veneistä on saatu vesille huhtikuussa, kun kahvilatoiminta alkaa.

– Syyskuun alussa laitetaan Alppila kiinni ja aletaan nostaa veneitä, Pöyli kertoo. Cafe Reling jatkaa toimintaansa vielä elokuun jälkeenkin supistetuin aukioloajoin.

Janica Vilen