Kaarinassa keskustellaan Turun Pride-viikolla Touko Laaksosen muistamisesta

KAARINA. Kaarinan Vasemmistoliitto teki viime syksynä valtuustoaloitteen Kaarina-talon edustan nimeämisestä kaarinalaissyntyisen taiteilija Touko Laaksosen mukaan. Yli puolet valtuustosta allekirjoitti aloitteen, mutta päättäjien toive ei koskaan toteutunut.

Nyt Vasemmistoliitto nostaa asian uudelleen esiin toisella valtuustoaloitteella, jossa esitetään, että Kaarinan kaupunkikehityslautakunta selvittäisi jonkin toisen aukion, kadun tai puiston, jonka voisi nimetä Touko Laaksosen mukaan.

– On suorastaan häpeällistä, että naapurikaupunki Turku on nimennyt Logomon edustan taiteilija Touko Laaksosen taiteilijanimen mukaan, ja Kaarina ei ole pystynyt kunnioittamaan kansainvälisesti Kaarinan tunnetuinta taiteilijaa ja nimeämään hänen mukaista paikkaa minnekään, Matti Kapanen perustelee aloitetta.

Touko Laaksonen syntyi Kaarinassa vuonna 1920 ja asui siellä koko lapsuutensa. Taiteilijauraa piirtäjänä hän teki nimellä Tom of Finland. Hänen piirtämänsä merimiehet, tukkijätkät, moottoripyöräilijät ja nahka-asuiset miehet loivat aikanaan uuden kuvan maskuliinisesta homosta. Tom of Finland otti taiteellaan myös kantaa homojen oikeuksiin ja aids-keskusteluun.