50. Ruisrock juhlitaan viikonloppuna Turussa

Musiikkifestivaali tasa-arvon lähettiläänä

Talouden ja imagon kannalta Turun seudulle merkittävä Ruisrock haluaa edistää yhdenvertaisuutta, parantaa saavutettavuuttaan ja huolehtia siitä, että myös 100. festivaali voidaan juhlia luonnonkauniissa Ruissalossa.

MUSIIKKI. Loppuunmyyty Ruisrock järjestetään Ruissalon Kansanpuistossa jo viidettäkymmenettä kertaa. Tulevalle viikonlopulle, 5.–7. heinäkuuta, ajoittuva festivaali lukeutuu vanhimpiin Suomen mittakaavassa.

Upean artistikattauksen lisäksi festivaalilla koetaan runsaasti näyttävää ja ajankohtaisiin aiheisiin kantaaottavaa taidetta, johon lukeutuu myös uusi Pink Box -lava.

Ruisrock on liittynyt monipuolisempaa sukupuolijakaumaa musiikkiteollisuuteen ajavaan Keychange-aloitteeseen, jonka päätavoitteena on tasata naisten ja muunsukupuolisten alhaiseksi jäänyttä edustusta alalla. Aloitteeseen liittyneet festivaalit sitoutuvat nostamaan naisten tai muunsukupuolisten esiintyjien osuutta ohjelmassaan 50-50-periaatteen mukaisesti viimeistään vuoteen 2022 mennessä, mutta Ruisrockissa tavoite toteutuu jo tänä vuonna.

– Tämän vuoden ohjelmistossamme on upea kattaus esiintyjiä, jotka edustavat kirjavasti eri sukupuolia, kieliä ja kulttuureja, ja 50 pronsentissa festivaalin esiintyjäryhmistä on edustettuna naisia tai muunsukupuolisia. Yhdenvertaisuus on meille aivan keskeinen arvo, jota haluamme edistää, ja jonka eteen teemme vahvasti töitä myös tulevaisuudessa, kertoo promoottori Mikko Niemelä.

Isobritannialaisen PRS Foundationin hallinnoimassa aloitteessa on mukana Euroopan suurimpia musiikkialan toimijoita ja festivaaleja, jotka haluavat edistää yhdenvertaisuutta. Ruisrock on ylpeästi mukana tässä työssä.

Taloudellista ja imagollista vaikutusta

Ruisrockin suurista kävijämääristä hyötyy festivaalin teettämän selvityksen perusteella koko Varsinais-Suomi. KTT Aki Koposen, KTT Elias Oikarisen ja FT Jukka Vahlon tekemän selvityksen mukaan vuoden 2018 festivaalikävijät kuluttivat Turun alueella kokonaisuudessaan noin 18,2 miljoonaa euroa.

Taloudellisten vaikutustensa lisäksi Ruisrockilla on vahva merkitys myös Turun kaupungin imagolle. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve näkee vaikutuksen erityisen positiivisena.

– Ruisrockin pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää, ja on nostanut festivaalin yhdeksi Suomen johtavista kulttuuritapahtumista. Ruisrock on omiaan vahvistamaan Turun positiivista imagoa ja vetovoimaa toivottamalla kymmeniä tuhansia vieraita seudun ulkopuolelta nauttimaan Turun ja Ruissalon kesästä. Samalla tietysti myös muut turkulaiset kaupalliset toimijat hyötyvät festariajasta, jolloin kaupunki on täynnä. Olen erittäin iloinen Ruisrockin menestyksestä ja vahvasta yhteistyöstä Turun kaupungin kanssa, Arve kertoo.

Ympäristöteema näkyy festareilla

Festivaalin aikana Rantalavan edustalla voi nähdä seilaamassa pintavesien puhdistukseen kehitetyn Roska-Roope-roskienkeräysveneen, jonka tuo alueelle Ruisrockin monivuotinen kumppani Pidä Saaristo Siistinä ry.

– Ruisrock on meille tärkeä ja luonteva yhteistyökumppani. Tapahtumassa pääsemme herättelemään uusia kohderyhmiä meren roskaantumisen ehkäisyyn ja tekemään konkreettista vesistöjen suojelutyötä siivoamalla rantoja festivaalin aikana, kertoo PSS ry:n tiedottaja Veera Säilä. Vastavuoroisesti Ruisrock osallistuu vuosittain PSS ry:n Siisti Biitsi -siivoustalkoisiin.

Ympäristöteema näkyy myös festivaalialueen ulkopuolella, kun Artukainen Camping -leirintäalueelle tehdään erillinen Green Camping -alue, jossa ohjeiden mukaan jätteensä lajitelleet saavat takaisin osan leirintäalueen paikkamaksustaan. Festivaalin kierrätystoimia kehitetään jatkuvasti, ja suunnitteilla on esimerkiksi nostaa tulevien vuosien aikana uusiokäytettävän materiaalin osuutta festivaalilla syntyvästä kierrätysjätteestä neljännesosasta kolmannekseen.

Suositus joukkoliikenteeseen

Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Ruisrockin aikana Turun joukkoliikenteen Fölin pysäkeissä tapahtuu muutoksia. Fölin linja 8 ei aja festivaaliviikonloppuna Kansanpuiston kautta, ja viisi Ruissalon puistotien pysäkkiä on poissa käytöstä. Fölin vesibussi ajaa normaalien aikataulujensa mukaan, mutta ei liikennöi Ruissalon Kansanpuiston pysäkille 26.6.–10.7. välisenä aikana.

Ruisrockin omat festaribussit lähtevät Turun keskustassa Maariankadulta ja ajavat rautatieaseman sekä linja-autoaseman kautta kohti Ruissaloa. Festaribussit liikennöivät keskustan ja festaribussiaseman välillä tuttuun tapaan Ruisrockin aukioloaikojen mukaisesti, ja ensimmäiset vuorot lähtevät tunnin ennen festivaalin porttien aukeamista. Festaribussiasema sijaitsee entisellä paikallaan Ruissalon sillan kupeessa, jonne myös taksit ajavat festivaaliviikonloppuna. Festaribussilippuja myydään sekä busseissa että ennakkoon Kristiinankadun ja Läntisen Rantakadun risteyksessä sijaitsevalla Ruiskioskilla 1.–7.7.

Pyöräileviä festivaaliasiakkaita palvelee tänäkin vuonna kaksi pyöräparkkia. Perinteinen pyöräparkki sijaitsee vanhalla paikallaan festivaaliportin läheisyydessä, ja sinne voi ostaa lippuja Ruiskioskilta tai suoraan pyöräparkista kortilla tai käteisellä. Pyörän voi jättää myös ilmaiseen parkkiin Ruissalon sillan kupeeseen, josta on festivaalialueelle noin kahden kilometrin kävelymatka Rantapromenadia pitkin.