Lähiöhäppeninki syntyi nuorten ideoista – Ruisrockin, Projekti R:n ja Fingerroosin säätiön tuella

Festivaalien kesälle startti

Projekti Radikaali on nuorten perustama yhdistys, jonka tarkoitus on ehkäistä nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä. Kuva: Emma Poutanen.

Ruisrock oli mukana käynnistämässä uutta nuorten tapahtumaa yhdessä Projekti Radikaalin ja Fingerroosin säätiön kanssa. 

TAPAHTUMAT. Nuorisoyhdistys Projekti Radikaalin, Fingerroosin säätiön Me-talon ja Ruisrockin yhteistyössä käynnistämä Lähiöhäppeninki-tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa 11. toukokuuta Pernon koulun kentällä.

Jarmilla Liimatainen kertoo Projekti Radikaalista.

Projekti Radikaalin hallituksen jäsen Jarmilla Liimatainen osoittaa tyytyväisyytensä tapahtumaan.
– Tapahtumassa vieraili jopa 600–700 ihmistä, Liimatainen kertoo.

Noin kahdenkymmenen nuoren toteuttaman Lähiöhäppeningin tavoitteena oli lisätä nuorten välistä yhteisöllisyyttä yhdessä tekemisen keinoin. Nuorilta nuorille -konseptilla järjestetyn tapahtuman taustajoukoissa toimivat Ruisrock, Projekti Radikaali ja Fingerroosin säätiö. Ruisrock tuki tapahtumaa sekä taloudellisesti että sparraamalla nuoria tapahtuman organisoinnissa.

– Tapahtuma oli iso menestys, mutta kävijämääriä isompi juttu oli se, että tapahtuma oli aidosti nuorilta nuorille, kommentoi Pansion Me-talon isäntä Miika Neulaniemi Fingerroosin säätiöstä.

Ruisrock yhdenvertaisuuden ja ympäristön asialla

Saavutettavuuden kehittämistyö aloitettiin Ruisrockissa Turun Kynnys ry:n asiantuntijoiden avulla vuonna 2011, ja tänä vuonna festivaali kutsuu kokemusasiantuntijat Kuurojen Liitosta, Kuuloliitosta sekä Näkövammaisten liitosta tutustumaan tapahtumaan.

Suomen UNICEFin kanssa tehtävällä yhteistyöllä sen sijaan halutaan kertoa festarikävijöille puhtaan veden tärkeydestä.

– Ruisrock on meille hieno tilaisuus muistuttaa siitä, että lähes kaikissa maailman kriiseissä UNICEF vastaa puhtaan veden jakelusta – lahjoittajiemme tuella, toteaa Suomen UNICEFin markkinointi- ja viestintäjohtaja Riikka Kämppi.

Festivaalin aikana Rantalavan edustalla voi nähdä seilaamassa myös pintavesien puhdistukseen kehitetyn roskienkeräysveneen Roska-Roopen, jonka tuo alueelle Ruisrockin monivuotinen kumppani Pidä Saaristo Siistinä ry.

– Ruisrock on meille tärkeä ja luonteva yhteistyökumppani. Tapahtumassa pääsemme herättelemään uusia kohderyhmiä meren roskaantumisen ehkäisyyn ja tekemään konkreettista vesistöjen suojelutyötä siivoamalla rantoja festivaalin aikana, kertoo PSS ry:n tiedottaja Veera Säilä. Vastavuoroisesti Ruisrock osallistuu vuosittain PSS ry:n Siisti Biitsi -siivoustalkoisiin.

Ympäristöteema näkyy myös festivaalialueen ulkopuolella, kun Artukainen Camping -leirintäalueelle tehdään erillinen Green Camping -alue, jossa ohjeiden mukaan jätteensä lajitelleet saavat takaisin osan leirintäalueen paikkamaksustaan. Festivaalin kierrätystoimia kehitetään jatkuvasti, ja suunnitteilla on esimerkiksi nostaa tulevien vuosien aikana uusiokäytettävän materiaalin osuutta festivaalilla syntyvästä kierrätysjätteestä neljännesosasta kolmannekseen.

TSS

 

 

Projekti Radikaali ehkäisee nuorten kiusaamista

Projekti Radikaali on nuorten perustama yhdistys, jonka tarkoitus on ehkäistä nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä.

YHDISTYS. Projekti Radikaalin (Projekti R) visiona on maailma, jossa kiusaamista ei enää yksinkertaisesti hyväksytä. Yhdistys tekeekin tärkeää kiusaamisen vastaista työtä nuorilta nuorille.

Projekti Radikaalin työhön kuuluu monenlaista toimintaa. Yhdistys tekee kouluvierailuita yläasteille ja joskus myös ammattikouluihin. Vierailuihin voi kuulua oppitunteja, luentoja tai yhdistyksen toiminnan esittelyä. Sen lisäksi Projekti R:llä on markkinointi- ja mediatyöryhmät, jotka huolehtivat yhdistyksen mainonnasta ja näkyvyydestä. Yhdistykselle on tärkeää tehdä tunnettavuutta, jotta jonain päivänä kaikki tunnistaisivat Radikaalin logon.

– Unelmana on, että Projekti Radikaalin logo olisi yhtä tunnettu kuin Roosa nauha, eikä myöskään tarvittaisi sanoja siihen, ettei kiusaamista hyväksytä, sanoo Projekti Radikaalin hallituksen jäsen Jarmilla Liimatainen.

Projektilla on Esport-työryhmä ja tapahtumatyöryhmä. Esport-työryhmä puuttuu pelimaailmassa tapahtuvaan kiusaamiseen ja tapahtumatyöryhmä järjestää erilaisia tapahtumia.

Pernon koulun kentällä 11. toukokuuta järjestetty Lähiöhäppenki oli Projekti Radikaalin ensimmäinen tapahtuma.

– Ruisrock oli yhteistyökumppanina tapahtuman järjestämisessä, esimerkiksi pitämällä tapahtumakoulutuksia, Liimatainen lisää.

Yhdessä Fingerroosin säätiön ja Ruisrockin kanssa järjestettyyn tapahtumaan kuului erilaisia harrastepisteitä ja artistien esiintymistä.

Projekti R sai alkunsa Liimataisen mukaan TPS:n työntekijöistä Mika Eskolasta ja Joona Haaralasta, jotka saivat idean, nuorten hyvinvoinnin parantamisesta. He pyysivät nuorisotyönohjaajaa Mika Tunturia kehittämään idean, jossa he voisivat olla mukana. Lopulta syntyikin idea kiusaamisen vastaisesta työstä nuorilta nuorille.

Nuoret kuitenkin päättivät perustaa Projekti Radikaalista oman yhdistyksen, koska halusivat tästä itsenäisen organisaation.

– Tulevaisuudessa yhdistyksen on tarkoitus tehdä lisää tunnettavuutta ihmisten keskuudessa, sanoo Liimatainen.

Projekti Radikaalilla on 30-henkinen parlamentti, joka tekee päätökset seuraavista tapahtumista. Sen mukaan toimitaan ja silloin selviää yhdistyksen tulevaisuuden suunnitelmat.

Kiia Marttila
Kirjoittaja suorittaa työharjoittelua Turun Seutusanomissa.