Ahmad Hosseini: Oma asenne ratkaisee, myös rasismikysymyksissä

Rasisminvastaisen viikon juhlapuhujana Varissuolla toiminut Ahmad Hosseini muistuttaa, että väkivallan kylväminen on aina isku koko ihmiskuntaa ja ihmisyyttä vastaan. ”Vihateot vain lisäävät vihapuhetta, eriarvoisuutta ja ulkopuolisuuden tunnetta.”. Kuva: Ragip Önsoy.

VARISSUO. Vuoden 2018 pakolaismieheksi valittu kaarinalainen Ahmad Hosseini saapui juhlapuhujaksi Varissuolla 20.3. pidettyyn Rasisminvastaiseen juhlaan.

Hosseinin mukaan teot puhuvat puolestaan.

– Yhdessä-yhdistys on työllään saanut paljon aikaiseksi kaikenlaisen syrjinnän ehkäisemiseksi. Se pitäisikin olla itsestäänselvyys, että rasismi on kaiken kaikkiaan pahaa ja vahingollista, Hosseini sanoo.

– Avoin toiminta, jossa on mukana erilaisia ihmisiä ja keskustellaan asioista hyvällä asenteella, on omiaan vähentämään ennakkoluuloja, josta rasismi käsittääkseni johtuu. Aina ei olla eikä tarvitsekaan olla samaa mieltä, mutta tärkeintä on säilyttää keskusteluyhteys, Hosseini lisää.

Suomen Pakolaisavun jakaman vuoden pakolaismiehen tittelin Hosseini ansaitsi muun muassa aktiivisesta toiminnastaan oikeudenmukaista turvapaikkapolitiikkaa ajavassa We see you -ryhmässä.

– Rasismiin voi pyrkiä vaikuttamaan monin tavoin. Yksi tärkeimmistä vaikutuskeinoista on oma asenne. Se on todella tärkeä lähtökohta, että koemme itse olevamme osa tätä yhteiskuntaa, jossa nyt elämme. Muuten emme voi olettaa, että muut kutsuisivat meitä suomalaisiksi ja pitäisivät täysvertaisina yhteiskunnan jäseninä, Hosseini muistuttaa.

Hosseini kehottaa välttämään turhia syytteleviä sanoja puolin ja toisin.

– Arjessa rasismi näkyy ja ilmenee usein ennakkoluuloina. Kun ihmiset eivät tiedä toisistaan, helposti he muodostavat ennakkokäsityksiä, tämä henkilö on sellainen ja hänen kulttuurinsa on tuollainen, hän toteaa.

– Ketään ei saisi tuosta vain kutsua rasistiksi, sillä se ongelma, mistä rasismi johtuu, on syvemmällä yhteiskunnassa, hän näkee.

Monesti Hosseini on törmännyt ennakkoluuloihin, jotka johtuvat hänen ulkonäöstään.

– Juuri tässä hiljattain linja-autoa odottaessani eräs henkilö tuli luokseni ja sanoi ”Kaikkea hyvää sinulle.” Kun vastasin ”Kiitos, sinulle myös.”, toivottaja yllättyi siitä, miten osaan puhua suomea kun näytän erilaiselta. Hän ei tarkoittanut mitään pahaa, mutta ymmärsin mistä on kysymys: Ihmiset kaihtavat helposti erilaisuutta, kertoo Hosseini esimerkkinä.

– Toivon, että jatkossa voimme kaikki pitää erilaisuutta vahvuutena. Kaikilla meillä on erilainen tausta, mutta emme silti vie toisiltamme mitään sillä, että kerromme siitä. Samalla kenenkään ei pitäisi myöskään unohtaa omaa taustaansa, jatkaa Hosseini.

Turun ammatti-instituutissa lähihoitajaksi opiskeleva Ahmad Hosseini, 20, tuli Suomeen Afganistanista turvapaikanhakijana syksyllä 2015.

Katariina Mäkinen-Önsoy