Livonsaareen puuhataan omaa osuuskauppaa

Iveta Maslakova, Heidi Tolvanen ja Elvira Dudkova pitävät Livonsaaren osuuskaupan kunnostustyöt kaikille kiinnostuneille avoimina. ”Emme sulje ovia tai peitä ikkunoita remontin ajaksi, sillä ohikulkijat saavat oikein mielellään poiketa tutustumaan tiloihin ja auttamaan paikalla ollessamme.” he sanovat. Kuva: Ragip Önsoy.

Yrittäjät Iveta Maslakova ja Elvira Dudkova odottavat jo sormet syyhyten kahvilan ja kaupan muodostaman yhteisen olohuoneen pyörittämistä.

NAANTALI. Naantalin saaristossa sijaitsevaanLivonsaareen perustetaan parhaillaan osuuskuntaa, jonka nimissä on tarkoitus pyörittää paikallista osuuskauppaa entisen kyläkaupan tiloissa. Kaupan säilymistä omassa kylässä on puuhannut muun muassa paikallinen yhdistysaktiivi Heidi Tolvanen.

– Toimintakonsepti tulee olemaan täysin uudenlainen: Tähän mennessä tiloissa on pyöritetty pääosin kauppatoimintaa, mutta tästä eteenpäin palvelutuotanto on ulkoistettu kahvilayrittäjille. Nämä yrittäjät sitten huolehtivat tuotevalikoimasta, jonka laajuus sen sijaan on kiinni jäsenmäärästä. Kuka vain voi liittyä jäseneksi 500 euron maksun suorittamalla, Tolvanen kertoo.

– Kauppa on tässä rakennuksessa ollut 1950-luvulta asti. Kylän elinvoimaisuuden säilymisen kannalta on tärkeää, että palvelu löytyy jatkossakin, jatkaa Tolvanen.

Huhtikuun 12. päivänä avajaisia viettävän Livonsaaren osuuskaupan yrittäjinä toimivat Iveta Maslakova ja Elvira Dudkova. Dudkovaa ja Maslakovaa yhdistää unelma omasta yrityksestä.

– Tulin tänne ensimmäistä kertaa vuosi sitten Livonsaaren yhteisökylän kansainvälisen vapaaehtoistyön ohjelman kautta. Sain mentorikseni Elviran, jolla oli samanlaisia ideoita yrityksen pyörittämisestä, Slovakiasta EVS-vapaaehtoisena saapunut Maslakova kertoo.

Elvira Dudkova asetti joitakin vuosia sitten tavoitteekseen ryhtyä yrittäjäksi ennen kuin täyttää 33 vuotta.

– Pidin tavoitteestani kiinni, sillä vietän syntymäpäiviäni juuri avajaisten kynnyksellä, latvialaistaustainen Dudkova hymyilee.

Maanantaina yrittäjät saivat avaimet tiloihin, joissa he aloittavat nyt kunnostustöitä.

– Entisestä kyläkaupasta tulee kahvila- ja kauppapalveluita yhdistelevä yhteinen olohuone kaikille kävijöille, he kaavailevat.

– Tilat saavat uuden ilmeen, kun vaihdamme vähän värityyliä. Lisäksi sisustuksessa tulee näkymään yhä enemmän puupintoja. Tässä on aikaa kaksi viikkoa, mikä riittää aivan hyvin. Laitamme hihat heilumaan, jotta tuotteet pääsevät ajoissa hyllyille, he lisäävät.

Nyt on tuottajatapaamisten aika.

– Osuuskauppamme on herättänyt mukavasti kiinnostusta tuottajien keskuudessa. Haussa on ensisijaisesti lähituottajia, mutta jos jotain ei ole paikallisesti saatavilla, käännymme toki myös muiden tuottajien puoleen, Heidi Tolvanen sanoo.

– Osuustoiminnan avulla varmistamme, että hyllyillä riittää tuotteita myyntiin. Kahvilan ja kaupan pyörittämisvastuu on sen sijaan Elviralla ja Ivetalla, summaa Tolvanen.

Lähitulevaisuudessa yrityksen toimintaa on tarkoitus laajentaa entisestään.

– Kahvilassa valmistetaan jatkossa myös lounasta. Ja kunhan pitsauuni saadaan käyttöön täällä paistuvat myös maistuvat pitsat. Suunnitelmissa on myös erilaisia tapahtumia, joita on tarkoitus järjestää ympärivuotisesti, Elvira Dudkova sanoo.

Kaupan ympärillä on monenlaista tapahtumaa heti ensimmäisten kuukausien aikana.

– Toukokuulle tuttuun tapaan sijoittuvan Livonsaaren lenkin aloituspaikkana voi hyvin toimia tämä kaupan edusta. Myös tärkeimpiin tapahtumiimme kuuluvan Livonsaari-päivän ohjelma levittäytyy aivan tähän pihapiiriin kesäkuussa, Tolvanen toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy