Piia Koriseva – paikallinen hyvinvoinnin lähettiläs

Ihminen on fyysisesti ja henkisesti kokonaisvaltainen paketti

Alkoholinkäyttö on paimiolaisen personal trainerin Piia Korisevan mukaan yhteiskunnassamme yhä tabu, josta ei uskalleta puhua edes kaikkein läheisimpienkään ihmisten kanssa. ”Kaikki tietävät kyllä, että niin ravinto- kuin liikkumistottumuksetkin vaikuttavat hyvinvointiimme. Silti monet tarvitsevat jonkun, joka muistuttaa siitä heille.” Koriseva huomauttaa. Kuvat: Ragip Önsoy.

Paimiolainen personal trainerina ryhmiä valmentava ja luentoja pitävä Piia Koriseva on ottanut elämässään uuden, terveellisemmän suunnan, johon hän ohjaa mielellään muitakin.

PAIMIO. Paimiossa kohta 20 vuoden ajan viihtyneen personal trainerin Piia Korisevan tuore teos 365 muutoksen päivää on päiväkirjamaisesti kirjoitettu katsaus hyvinvointiin. Terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on Korisevan mukaan prosessi, josta tulee pitää kiinni joka päivä.

– Hyvinvointi ei ole kiinni dieeteistä, uudelle vuodelle asetetusta pikalaihdutustavoitteista, vaan se on hyvin kokonaisvaltainen asia, Koriseva toteaa.

Toimittajana ja juontajana pitkän uran tehnyt Koriseva tietää mistä puhuu. Uranvaihto kymmenen vuotta sitten sai alkunsa vakavasta sairastumisesta.

– 35-vuotiaana saamani aivoinfarktin myötä halvaannuin niin että kehoni oikea puoli oli poissa pelistä. Lääkärin diagnoosina oli, että istun loppuelämäni pyörätuolissa.

Personal trainerina tänä päivänä päätyönsä tekevä Koriseva on kuitenkin nyt elämänsä kunnossa. Alkuun todella pahalta vaikuttanut tilanne sai hänen elämälleen aivan uuden suunnan.

– Ensijärkytyksen ja masennuksen jälkeen päätin, että jaloilleen on päästävä. Jouduin opettelemaan uudelleen niin kävelemisen kuin kirjoittamisenkin, mutta tässä sitä ollaan, hymyilee Koriseva.

– Omassa kuntoutusprosessissani opin paljon ihmiskehon anatomiasta ja mietin, että miksi en jakaisi tätä tietoutta muita auttamalla. Valmistuin vuonna 2013 hyvinvointi- ja kuntosalivalmentajaksi ja sitä seuraavana vuonna personal traineriksi, lisää Koriseva.

Nyt Koriseva opiskelee Jyväskylän yliopistossa psykologiaa.

– Seuraavaksi minua kiinnostaa ymmärtää, mitä ihmisen päänsisällä tapahtuu. Kaikki, myös elämäntapamuutos kun lähtee liikkeelle aina korvien välistä.

Kohtuus kaikessa

Sekä yksilö- että ryhmävalmennuksia tekevä Koriseva on huomannut, että monelle asiakkaalle tulee yllätyksenä kuinka paljon alkoholia he kuluttavatkaan.

– Huomaamaton alkoholin käyttö on huolestuttavaa. Jos käyttää päivänsä unelmoiden lasillisesta illalla, ollaan väärillä raiteilla, hän sanoo.

– Alkoholi sotkee aineenvaihduntaa – kun keho polttaa alkoholia, se ei polta rasvaa. Alkoholia naukkaillessa usein napostellaan samalla, mikä vain vaikeuttaa painonhallintaa entisestään, hän jatkaa.

Koriseva on testannut omaa alkoholinkäyttöään vaihtamalla viinin makuveteen.

– Kaadoin makuveden tuttuun kauniiseen lasiin ja siemailin sitä kuin viiniä ikään. Huomasin, että kyse oli enemmänkin tottumuksesta, koska se toi samanlaisen nautinnon tunteen.

Melkein jokaisella on jokin addiktio, mutta ääripäihin ei kannata mennä.

– Alkoholi ei ole tietenkään ainoa koukuttava aine, jonkun on pakko saada sokerista herkkua ja toisen sitten taas tupakkaa. Joskus addiktiot menevät aivan ääripäästä toiseen, kun epäterveellisestä tavasta on päästy, helposti rääkätään itsensä aivan loppuun juoksulenkillä. Kaikki ääripäät tuntuvat vaarallisilta. Tärkeintä on, että hallitsee tilanteen ja käyttää kaikessa kohtuutta, Koriseva lisää.

Armollisesti, itseä kuunnellen
Bordercollie Ringy matkaa usein Piia Korisevan mukana eri puolille maata suuntautuville työmatkoille.

Elämäntapamuutoksen onnistumiseksi tulee Korisevan mukaan löytää motivoivia tekijöitä. Motiiveista paras on se, että pystyy tekemään asioita joita haluaa.

– Saan asiakkaideni onnistumisista huikeita kiksejä. On upeaa kuulla onnistumisen iloa, kuinka jokin aiemmin vaikealta tuntunut asia onkin mahdollista. Silloin ei puntarin lukema ole se tärkein mittari, vaan se miltä asiakkaasta tuntuu, hän muistuttaa.

Yli-ihmistä, joka jaksaa ja pystyy aina kaiken, ei ole olemassakaan. Siksi Korisevan mukaan tulisi osata myös höllätä, kehoa kuunnellen, arvostaen ja rakastaen.

– Suoritusyhteiskunnassa sitä ajattelee olevansa yli-ihminen joka jaksaa painaa, vaikka keho viestisi ihan muuta. Myös yhteiskunta puskee meitä yli omien rajojemme. Tärkeää olisi, että ihmiset osaisivat pysähtyä kuuntelemaan kehoaan.

Korisevalla on ollut aina monta rautaa tulessa samaan aikaan.

– Aivoinfarktin aikaan töitä riitti niin radiotoimittajana kuin teatterilavallakin. Lisäksi oli kolme pientä lasta hoidettavana. Niin rajulta kuin se kuulostaakin, se vain meni niin, että aivohalvausyksikössä sitten tuli kerralla vapautus kaikesta pakosta. Kyllä siitä selvittyään ymmärsi laittaa hyvinvointinsa etusijalle, hän jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy