Paimiolainen Teija Lehto osallistuu pohjoismaiseen näyttelykiertueeseen

Imaginary Landscape saapuu Paimioon syksyllä

Paimiolaisen Teija Lehdon Tanskassa yhteisen näyttelyteeman pohjalta luoma puupiirros "Joku päivä vaan", puupiirros, 2018, 16 x 65 cm.

Imaginary landscape eli Kuvitteellinen maisema -näyttely kiertää Pohjoismaissa tänä vuonna. Tanskan Korsørista alkava näyttelykiertue saapuu myös Suomen Paimioon osana Pohjola-Nordenin Norjan, Ruotsin ja Tanskan yhdistysten 100-vuotisjuhlavuotta.

KUVATAIDE. Paimiossa asuva kuvataiteilija Teija Lehto on mukana Imaginary Landscape -yhteispohjoismaisessa taidenäyttelyssä. Näyttelyssä on mukana hänen lisäkseen kolme muuta pohjoismaalaista taiteilijaa.

Imaginary Landscape kiertää tämän vuoden aikana Pohjoismaissa. Suomessa se on nähtävänä Paimion kaupungintalolla syyskuussa 2019.

Ajatuksen yhteisnäyttelystä esitti kuvataiteilija Susanne Thea (grafiikka. maalaus) Tanskan Korsøristä. Mukaan kutsuttiin taiteilija kustakin Korsørin ystävyyskunnista Pohjola-Nordenin toiminnan kautta. Valituiksi taiteilijoiksi tulivat paimiolaisen Teija Lehdon (grafiikka) ja Susanne Thean lisäksi Mats Lindh (akvarelli, öljyvärimaalaus) Ruotsin Hässlehomista ja Petter Solberg (installaatiot, mediataide) Norjan Kristiansandista.

Taiteilijat kokoontuivat viime vuoden huhtikuussa Korsøriin Tanskaan aloitustapaamiseen, jossa yhteisnäyttelyn teemaksi ja nimeksi valittiin Imaginary landscape eli Kuvitteellinen maisema. Taiteilijat ovat viime vuoden aikana työstäneet itsenäisesti teoksiaan.

Näyttely ripustettiin ensimmäiseksi Korsøriin, Tanskaan, jossa avajaisia vietettiin lauantaina 5. tammikuuta. Seuraavaksi se siirtyy Ruotsin Hässleholmiin maaliskuuksi. Paimioon yhteisnäyttely saapuu elokuun lopulla. Näyttelypaikkana on Paimion kaupungintalon näyttelyparvi. Kukin näyttely on yksilöllinen, koska näyttelytilat poikkeavat toisistaan.

Taitelijat ovat lähestyneet yhteistä teemaa omista näkökulmistaan käsin. Teija Lehto kuvaa omaa näkökulmaansa seuraavasti:

– Maisema on tila johon voi mennä sisään. Kokemus maisemasta voi laajeta avaruudelliseksi tai se voi kutistua mikroskooppiseksi. Elämä on koko ajan liikkumista eritasoisten maisemien välillä. Itse löydän teoksiini maisemat kun tarkennan katseeni lähelle. Arkiseen asetelmaan sisältyy maisema, oma pieni todellisuus, johon voi sukeltaa. Joku tavallinen, satunnainen tilanne laajenee, saa syvempiä merkityksiä, muodostuu vertauskuvaksi jollekin mielenmaisemalle, Lehto sanoo.

Teija Lehto on saanut tämän projektin toteuttamiseen Paimion kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnalta 1805 euron kulttuuritukimäärärahan. Paimiossa tätä näyttelyprojektia on toteuttamassa myös Paimion Pohjola-Norden ry. Lisäksiman tukensa tälle hankkeelle on antanut valtakunnallinen Pohjola-Norden -järjestö (500€).

Yhteispohjoismainen näyttely on osa Pohjola-Nordenin Norjan, Ruotsin ja Tanskan yhdistysten 100-vuotisjuhlavuotta.

TSS