Näyttely kiertänyt yli kolme vuotta, nyt Naantalin kirjastossa

Näyttelyssä on monenlaista kirjallisuutta, myös sarjakuvia.

NAANTALI. Jumalan nimi on jo kauan ollut osa suomalaista kulttuuriperintöä. Nyt Naantalin kirjastossa oleva näyttely kertoo kristinuskon Jumalan, eli Jehovan tai Jahven nimen taustasta. Näyttelyssä esitellään erilaisia paikkoja, joista Jumalan nimen voi Suomessa löytää.

Esillä on Raamattuja 1600-luvulta lähtien, sekä Raamattuun liittyviä tieto- ja tietosanakirjoja. Eri uskontosuuntien käyttämiä Raamattuja on esillä muun muassa suomen-, ruotsin-, heprean-, viron-, englannin- sekä espanjan kielellä.

– Vanhimmat Raamatut ovat 1600-luvulta, kertoo näyttelyn vuonna 2015 koonnut Kauko Koskinen.

Näyttely sai alkunsa, kun toijalalainen Koskinen sai kotipaikkakuntansa kirjastosta pyynnön koota informatiivisen näyttelyn. Koskinen halusi tuoda esille kristinuskon Jumalan usein unohdetun nimen.

– Näyttely sai hyvää palautetta ja seuraavaksi Jyväskylän kirjasto pyysi saada sen tiloihinsa näytille. Siitä lähtien näyttely onkin kiertänyt ympäri Suomea.

Viime vuonna näyttely kävi 22:ssa kirjastossa, muun muassa Rovaniemen, Savonlinnan ja Keravan kaupunginkirjastoissa, joten Suomi on tullut Koskiselle sekä hänen työtoverinaan näyttelyn kasaamisessa toimivalle Seppo Loposelle.

Myös sarjakuvia mukana

Raamatut eivät ole suinkaan ainoita kirjallisuuden helmiä, joita näyttelyssä nähdään.

– Olen valinnut näyttelyyn monenlaisia teoksia, joissa esiintyy nimi Jehova tai Jahve. Näyttelyssä on muun muassa vanhoja Lucky Luke ja Asterix -sarjakuvia, kertoo Kauko Koskinen.

Hauska yksityiskohta on se, että vaikka näyttelyä on pyydetty lukuisiin kirjastoihin, ja se on saanut lähes pelkästään positiivista palautetta, kaikki papit eivät ole näyttelystä innostuneet.

– Ilmeisesti jotkut papit ovat kokeneet pienen piston sydämessään, kun eivät ole tuoneet kristinuskon Jumalan vanhaa nimeä tutuksi, naurahtaa Koskinen.

Näyttely on Naantalin kirjastossa 26. tammikuuta asti. Seuraavana näyttelykiertueen paikkana on Jämsä.

Kuvia on Jumalan nimestä kirkoissa ja kirkkotekstiileissä. Nimi löytyy myös Suomessa käytetyistä rahoista sekä latinaksi että hepreaksi. Nimeä käytettiin monissa kirjoituksissa muun muassa Eino Leinon, Ilmari Kiannon, Aleksis Kiven ja Hella Wuolijoen kirjoissa, näistä on monia esimerkkejä näyttelyssä. Jumalan nimen voi löytää myös niin kotimaisista kuin ulkomaisista elokuvista, Helsingin yliopiston sinetistä, sekä esimerkiksi Walt Disneyn tuotannosta.

Suomen kansallismuseo on avustanut näyttelymateriaalin hankinnassa ja se on puhtaasti faktaan perustuva, informatiivinen, materiaalia eri uskonnoista lainaava, ilman spekulaatiota, ja maksuton.

Marko Vuosjoki