Mielipide: Luolalanjärvestä

MIELIPIDE. Rannikkoseudun uutinen 22.1. kertoo Luolalanjärven luistelubaanan avaamisesta. Se on retkiluistelijoille tosiaan hyvä uutinen. Kun meren jäälle pääsy on usein epävarmaa muun muassa veden korkeusvaihteluiden takia, on Luolalanjärvi tarjonnut harrastajille hyvän mahdollisuuden kuntoiluun – kiitokset siitä kaupungille!

Samassa uutisessa mainittiin myös järven eteläpään yli rakennettavasta sillasta, joka helpottaisi järveä kiertävän luontopolun käyttöä. Tämä uutinen on toisaalta hyvä, toisaalta huono. Hyvää on tietysti se, että osittain huonokuntoista luontopolkua parannella.

Samalla kuitenkin reitti lyhenee ja sen varrella olleista kohteista luontonsa puolesta kiinnostavin kohta järven eteläpään itäreunalla jää pois käytöstä. Juuri sillä kohdalla pienoisessa tuomilehdossa viihtyvät monet laululinnut, muun muassa satakielet ja kasvillisuuskin on runsaslajista. Erityisen viehättävä tuo alue on alkukesällä.

Huolestuttavaa on myös mahdollisen siltarakenteen vaikutus veden laatuun. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että järven eteläpäässä muusta järvestä eroon joutuvalla alueella veden laatu olennaisesti heikkenee kun veden vaihtuvuus vähenee. Parempi vaihtoehto olisi rakentaa luontopolulle reitti järven eteläpään rantaan, josta se tällä hetkellä puuttuu.

Hyvin suojeltuna ja hoidettuna Luolalanjärvi luontopolkuineen ja linnustoineen voi olla Naantalin asukkaille hyvä lähellä oleva virkistyskohde ja sellaisena myös vetovoimatekijä. Naapurikaupunki Raisio voisi olla tässä hyvänä esimerkkinä Haunisten altaan ympäristöä kunnostaessaan.

Jarkko Kanerva (vihr.)

Naantali