Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien takia

Lausteen koulun liikuntasalin sulkemisesta ja koulussa tehtävistä lisätutkimuksista järjestetään tiedotustilaisuus maanantaina 28. tammikuuta kello 18 Lausteen koulun ruokalassa. 

LAUSTE. Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien takia maanantaina 21. tammikuuta. Sali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta.

Lausteen koulusta tehtiin syksyllä 2018 rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16.1.2019. Raportti Raksystems Oy:n tutkimusesta löytyy Turun kaupungin verkkosivuilla.

Selvityksen perusteella Lausteen koulun liikuntasalin lattiassa ja ulkoseinässä on mikrobivaurioon viittaavaa toimenpiderajat ylittävää mikrobikasvua. Kyseisistä vaurioituneista rakenteista on todettu ilmayhteys sisäilmaan. Seuraavaksi selvitetään ja toteutetaan toimenpiteet haitan rajoittamiseksi.

Tämän hetken tietojen ja tutkimusten mukaan toimintaa voidaan muussa osassa rakennusta kuin liikuntasalissa jatkaa kevään 2019 ajan entisellään. Seuraavaksi Turun kaupunki teettää koko koulurakennuksen tiloissa lisätutkimuksia. Ne tekee ulkopuolinen RTA-rakennusterveysasiantuntija.

– Koulu- ja muu toiminta voi tiloissa jatkua, mutta asian varmistamiseksi tehdään nyt lisätutkimuksia, sanoo Turun ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall.

Liikuntasalin sulkemisesta on jo informoitu Lausteen koulurakennuksessa työskentelevää henkilökuntaa. Turun kaupungin sisäilmapäällikkö Kati Järvi on käynyt koulussa tiistaina 22.1. kertomassa valmistuneista tutkimustuloksista sekä liikuntasalin sulkemisesta.

Lausteen koulun tiloissa toimii koulun lisäksi esikoulu, kirjasto ja nuorisotilat. Lausteen koulussa on 180 koululaista, 50 eskarilaista ja 16 opettajaa. Kirjastossa on yksi työntekijä ja nuorisotiloissa 2 työntekijää.

Liikuntasalia käyttävät Lausteen iltapäivätoiminta, useat turkulaiset seurat ja myös Turun liikuntapalvelut itse esimerkiksi Lasten liikunnan ihmemaa- ja nuorten Mihi-liikuntavuoroihin.

Liikuntasalin käyttäjiä on informoitu liikuntasalin ottamisesta pois käytöstä ja käyttäjille etsitään nyt vaihtoehtoisia vuoroja kaupungin muista kouluista, esimerkiksi vastikään Yli-Maariaan valmistuneesta monitoimitalo Ypsilonista.

– Päivät ja kellonajat eivät tietenkään ole samat ja vuoroja voi löytyä vapaana vain toiselta puolelta kaupunkia, mutta ainakin viikonloppuisin on ihan hyvin tunteja vapaana käyttäjille, sanoo Turun kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi.

Lausteen koulun liikuntasalia ei ole remontoitu koulun valmistumisen jälkeen vuonna 1976, muita korjauksia koko koulussa on tehty vuosien saatossa.

Turun kaupunki valmistelee Lausteen koulutoiminnansiirtämistä väistötiloihin syksyllä 2019, koska Lausteen koulu pitää joka tapauksessa korjata tai sen tilalle pitää rakentaa uusi koulu. Tarveselvitys uudesta koulusta ja vaihtoehdoista valmistuu kesään 2019 mennessä. Väistötilat tullevat näillä näkymin Lausteen liikuntakentän laidalle.

Asiasta keskustellaan kasvatus- ja opetuslautakunnassa huomenna keskiviikkona 23. tammikuuta.

Juttuun lisätty 11.2. kello 9.15 maininta iltapäivätoiminnasta.