Kierrätysmateriaaleista syntynyt Ruusuja ja rosoreunaa -näyttely avautuu Lemun kirjastossa

Ruusuja ja rosoreunaa -näyttelyn avajaisia vietetään Lemussa 8. tammikuuta.

MASKU. Ruusuja ja rosoreunaa – Kortteja ja sisustustauluja kierrätysmateriaaleista -näyttely on esillä Maskussa, Lemun lähikirjastossa ajalla 7.1.–1.2.2019.

Lemulaisen Satu Haapalan kierrätysmateriaaleista tekemistä korteista ja sisustustauluista koostuvan näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 8. tammikuuta kello 18. Tilaisuudessa Haapala kertoo korttien ja taulujen syntymisestä musiikillisen runomatkan ryydittämänä.

Osaan tauluista liittyy myös runo. Kortteihin on jätetty rosoisia reunoja kuvaamaan elämän rosoja.

– Työpaikalla oli vanhoja korttipohjia, jotka olivat menossa roskikseen. Niitä ei enää voitu käyttää vanhan logon takia. En raaskinut heittää niitä pois, vaan innostuin leikkaamaan lehdistä ja mainoksista kauniita kuvia ja sommittelemaan kortteja erilaisiin tilanteisiin, Haapala kertoo.

Leikatuissa tai revityissä kuvissa näkyy elämän rosoisuus: kiiltävän pinnan ja kauniin ulkokuoren alla meissä jokaisessa on aina jotain rikkinäistä. Leikkaamisessa ei ole käytetty viivoitinta tai leikkuria, koska elämä ei ole viivasuoraa. Näyttelyssä on mukana myös joihinkin kortteihin liittyviä runoja, jotka löytyivät sekä Haapalan julkaistuista kokoelmista että aiemmin julkaisemattomien joukosta.

Eniten syntyi kukka-aiheisia kortteja, joita voi käyttää monenlaisissa yhteyksissä.

– Lisäksi tein pitsiunelmaisia hääkortteja, maisema-aiheita sekä geometrisiä kuvioita, jotka sopivat kehystettyinä sisustustauluiksi. En ole aiemmin ollut kovin innostunut askartelusta, mutta kortit veivät mennessään, Haapala sanoo.

Näyttelyssä osa korteista onkin valmiiksi kehystetty, osa on näytillä muovitaskuissa. Kortteja ja tauluja saa ostaa, hinnat ovat muutamasta eurosta 15 euroon.