Tarkan GPS-paikannusmenetelmän tulo siviilikäyttöön 2000-luvun alussa mahdollisti uuden harrastusmuodon syntymisen. Geokätköilyn harrastajille Suomessa on jo noin 50 000 kätköä. Ja lisää tulee koko ajan löytämisen riemua halajaville liikkujille.
HARRASTUKSET. Pyhärantalaisen Kivimäen perheen yhteinen harrastus, geokätköily, on Pauliina Kivimäen mukaan ehkäpä jopa jossain määrin riistäytynyt käsistä. Perheen auton perusvarusteisiinkin kuuluvat teleskooppitikapuut, kahluuhousut, onki isolla koukulla, taskulamppuja ja kyniä. Muun muassa.
Harrastuksen myötä ulkoilu ja Suomen kunnat ovat tulleet tutuiksi.
– Vuodesta 2014 olemme etsineet ja loganneet kätköjä. Tällä hetkellä löydettynä on 9536 kätköä, Kivimäki toteaa ilmeenkään värähtämättä.
– Viime vuonna kätköjä loggasimme noin 3300 kappaletta.
Hän tunnustaakin, että esimerkiksi kotimaan matkailukohteet määräytyvät pitkälti geokätköjen mukaan.
Jos joku bongaa lintuja pitkin Suomea ja toinen kirkkoja, niin miksei geokätköjäkin. Ja pari vuotta sitten ihmismassat keräsivät Pokémonejakin puhelimillaan.
Satoja kätköjä Vakka-Suomessa
– Yksi aikanaan asettamamme tavoite, geokätkön löytäminen jokaisesta Suomen kunnasta on saavutettu edellisvuonna.
Eli Kivimäet ovat loganneet kätköjä Hangosta Inariin asti.
– Ulkomaanmatkat sentään teemme ihan muilla kriteereillä, mutta kyllä sitä tietysti tulee kätköjä haettua myös silloin, Kivimäki tunnustaa.
Kätköjä on sekä helposti löydettäviä, että niin sanottuja mysteerikätköjä, joiden löytämiseen tarvitaan hieman jo kekseliäisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä.
Kivimäki kertoo geokätköjä olevan vakkasuomenkin alueella satoja. Uudessakaupungissa niitä on parisataa. Laitilassakin yli sata. Ja uusia tulee koko ajan, eli logattavia kätköjä riittää tulevaisuudessakin.
– Harrastuksen alkuun pääsee helposti. Riittää, että omassa kännykässä on GPS-paikannusominaisuus.
Tolppakengillekin käyttöä
Ennen kuin pääsee kätköjä kännykällään etsimään, harrastuksen aloittajan tulee rekisteröityä geocatching.com-sivustolla ja ladata itselleen geokätkösovellus. Sovelluksia on muutamia erilaisia. Rekisteröityminen ja sovellus ovat maksuttomia ja näin kartalle avautuu lähiseudun kätköjen paikat.
– Rekisteröityneille käyttäjille on tarjolla myös maksullinen Premium-jäsenyys, joka avaa sekä lisäominaisuuksia sovelluksessa, että näyttää kaikki alueen geokätköt, Kivimäki selvittää.
Käytännössä harrastuksen aloittaminen on ilmaista ja jos geokärpänen puraisee pahasti, niin Premium-jäsenyyskään ei vuositasolla konkurssiin vie.
– Kun hurahtaa kunnolla tähän harrastukseen, niin toki niitä kuluja kertyy jo ihan ajettuina ajokilometreinä sekä erilaisten varusteiden hankintojen kautta, Kivimäki myöntää.
– Isäntä on joutunut jopa lainaamaan sähkömiesten tolppakenkiä, jotta saimme logattua yhden kätkön.
– Joku sukellusta harrastava voisi myös jelpata meitä, kun Taivassalossa ja Vehmaalla on pari kätköä veden täyttämien louhosten syvyyksissä, enkä sukelluslaitteita taida ihan näitä kätköjä varten hankkia, Kivimäki nauraa.
Geokätköjä onkin erityyppisiä ja -kokoisia. Kätkön tiedot ja sen kuvaus pitääkin sisällään muun muassa koordinaatit, vaikeus- ja maastoluokituksen, sekä pitääkö kätkön löytääkseen ottaa huomioon jotain erityistä.
GPS-paikannin on tarkka
Vaikka geokätköily onnistuukin ihan älypuhelimen GPS-paikannuksen avulla, niin harrastajista monet ovat hankkineet GPS-paikantimen. Erillinen GPS-paikannin on karttakoordinaateiltaan tarkempi kuin kännykän ja siihen voi syöttää kätkön koordinaatit suoraan.
– Kun kätkö sitten löytyy, niin siellä on aina vihko, johon merkitään päivämäärä ja löytäjän nimimerkki. Vasta silloin kätkö katsotaan logatuksi. Eli kynä on hyvä pitää aina taskussa geokätköillessä.
Kivimäki kertoo kätköjä olevan hyvinkin erilaisia.
– Ihan meidän lähistöllä on muun muassa kätkö, joka vaatii metsään viedyn kuntopyörän polkemista, ennen kuin kätköpurkin saa käsiinsä.
Kyllä, luitte aivan oikein.
– Kätköjen kiehtovuus piileekin juuri laittajansa kekseliäisyydessä. Suurin osa kätköistä on niin sanotuissa PET-purkeissa, mutta esimerkiksi linnunpöntöksi naamioidut kätköt ovat hyvin yleisiä.
Äkkiseltään luulisi kätköjen olevan ilkivallalle alttiina, mutta Kivimäki kertoo, että hän on logannut Uudellamaalla kätkön, joka on laitettu paikalleen vuonna 2000. Se on vanhin kätkö Suomessa, joka on edelleen logattavissa.
– Kätköjä on niin metsissä kuin kaupungeissa. Useimmiten siten laitettuna, ettei niihin törmää vahingossa. Löytämisen riemu on tämän harrastuksen suola, hän sanoo.
Ja jotta geokätköjä olisi uusia jatkossakin, iso osa kätköharrastajista tekee omia kätköjä ja julkaisee ne sitten muiden harrastajien iloksi ja löydettäväksi.
Tutustumisen arvoisia sivustoja ovat myös geocache.fi sekä geokätköt.fi.
Rainer Tähtinen