Kuntapäättäjän kulma: Miksi kuntia ei kannusteta kasvuun?

KOLUMNI. Olemme eläneet joulunalusajan Liedossa ällistyksessä ja ihmetyksessä. Muutaman viikon aikana verotuloennusteemme romahti täydellisesti. Tulemme saamaan verotuloja huomattavan paljon vähemmän, kuin mitä olemme kirjanneet tämän vuoden talousarvioomme.

En ole yli kymmenen vuoden kuntapäättäjäuran aikana kokenut mitään vastaavaa. Vaikka olen vuosien varrella alkanut tottua valtionhallinnon poukkoilevaan päätöksentekoon, jonka vaikutuksia voimme vain arvailla, veroennusteen putoaminen miljoonilla Liedon kokoisessa kunnassa oli ennen näkemätöntä.

Kuntapäättäjiltä odotetaan laajaa osaamista sekä palveluiden järjestämisestä että taloudenpidosta. Etenkin kunnanhallituksen jäsenten tulisi pystyä perehtymään lukuisiin normeihin ja budjettien pykäliin ja lisäksi hallita ne suvereenisti, jotta pystyy olemaan kuntalaisten luottamuksen arvoinen.

Tämä kaikki on jo yksistään vaativaa, mutta sitä vaikeuttaa se, että kuntia koskevat normit ja taloudelliset reunaehdot muuttuvat jatkuvasti lähes valon nopeudella. Lakiesityksiä tulee ja menee, eikä aina ole varmaa, miten ne toteutuessaan vaikuttaisivat kuntien talouteen. Uusia tehtäviä ei yleensä kompensoida kunnille, kuin pieneltä osin. Muutoinkin tuntuu, että aina eivät ne kirkkaimmat tähdet vilku taivaalla, kun päätöksiä tehdään valtionhallinnon tasolla esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta.

Me Liedossa saatoimme vain katsoa sivusta muuttuvia veroennusteita. Olo oli kuin olisi seurannut jonkin laulukisan äänestystä. Palkit eivät tässä tapauksessa kuitenkaan nousseet, vaan laskivat kuin lehmän häntä.

Ainakin itselläni luottamus ylimpään päätöksentekoon maassamme koki kovan kolauksen. Vaikka politiikka voi ajoittain näyttäytyä järjettömältä ja päämäärättömältä, ei se saisi olla sitä ihan tässä mittakaavassa. Kunnilla pitää olla mahdollisuus perustaa talousarvionsa luotettavaan ennusteeseen verokertymästä. Jos Liedon kunnalla ei olisi kassassaan ylijäämää, olisimme pulassa.

Liedossa päätettiin kuluvalla viikolla ensi vuoden talousarviosta. Olemme kasvava kunta ja haluamme jatkossakin olla houkutteleva paikka asua ja yrittää. Laadukkaisiin palveluihin panostaminen ja kuntalaisten hyvinvoinnin turvaaminen edes lakisääteisesti on kuitenkin vaikeaa, kun tarjolla on vain niukkuuden jakamista.

Olemme kunnassamme ihmetelleet, miksi kasvavaa, lapsiystävällistä ja lisäksi Suomen yrittäjäystävällisintä kuntaa ei kannusteta olemaan tätä myös tulevaisuudessa. Miksi meitä rangaistaan taloudellisesti siitä, että viemme Suomea eteenpäin?

Ensi vuosi tuo tulleessaan suuria päätöksiä koskien palveluiden järjestämistä ja myös hallinnon organisointia. Jos jotain saisin toivoa joululahjaksi kuntapäättäjänä, se olisi uusi hallitus, joka jaksaisi kuunnella, pohtia ja arvioida. Maailma ei tule valmiiksi yhden hallituskauden aikana. Tärkeintä on demokratia ja se, miksi me kuntapäättäjätkin jaksamme viikosta toiseen ja vuodesta toiseen. Se ovat kuntalaiset. Heille kaikille me tätä työtä teemme.

Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019!

Minna Ylikännö,
Liedon kunnanvaltuuston pj.