Kärest pitäen -aineisto koottiin kirjan kansiin

Lyyli Tuomolan säätiön hallituksen puheenjohtaja Eira Alander toivotti vieraat tervetulleeksi hankkeen päättäneeseen kirjanjulkistustilaisuuteen 11. joulukuuta. Hankepäällikkö Laura Lankinen vasemmalla. Kuva: Satu Rantala.

Lyyli Tuomolan säätiön hallinnoima Kärest pitäen -hanke huipentui kirjanjulkistukseen 11.12. Paimion Käsityömuseo Miilassa. Kirjaan on koottu hankkeen aikana vuosina 2017–2018 kerättyjä kertomuksia ja tietoja paimiolaisesta käsityöperinteestä 1900-luvun alusta nykypäivään.

PAIMIO. Paimiossa on osana vuoden loppuun asti käynnissä olevaa Kärest pitäen -hanketta tallennettu perinnetietoa vanhoista arjen kädentaidoista. Nyt hankkeen loppusuoralla on valmistunut tarinallinen haastatteluihin ja arkistoaineistoon pohjautuva kirja. Kärest pitäen -hankkeen päättymistä ja kirjaa juhlittiin Käsityömuseo Miilassa 11. joulukuuta.

– Kärest pitäen -kirjaan on koottu hankkeen aikana kerättyjä kertomuksia ja tietoja paimiolaisesta käsityöperinteestä 1900-luvun alusta nykypäivään. Pääpaino aineistossa on 1900-luvun alkupuoliskossa. Näiden tietojen pohjalta on koottu paimiolaista kädentaitojen historiaa, joka on ollut sekä arkista aherrusta että joutohetkien huvia, Paimion opiston ja kulttuuripalveluiden suunnittelija, hankepäällikkö Laura Lankinen kertoo.

Kirjassa on kerrottu mitä ja miten Paimiossa 1900-luvun alussa tehtiin ja suhtauduttiin käsitöihin. Tarinat tuodaan esille suorilla lainauksilla haastatteluista ja arkistoaineistosta sekä esittelemällä muutamia museon kokoelman esineitä ja niiden käyttöä ja tarinoista lähemmin.

– Kuvitus kirjaan on sekä arkistovalokuvia että kirjaa varten kuvattuja esinekuvia. Esinekuvia ovat ottaneet Paimion Kamerakerho ry:n Esa Kallio sekä lisäksi osin kirjan kirjoittajat eli minä ja Satu Rantala. Vanhat valokuvat kirjaan on joko Käsityömuseo Miilan valokuvakokoelmasta tai Paimion kotiseutuarkiston Paimion perinneyhdistyksen kokoelmasta. Muutama kuva on varta vasten tätä kirjaa varten etsittyjä kuvia muun muassa haastateltujen kotialbumeista, lisää Lankinen.

Kirjaa on saatavilla kirjastoista lähipäivinä. Kirjaa jaetaan myös Paimion kouluihin. Myyntiin se tullee ensi kevään puolella.

Käsityöperinnettä elvyttämässä

Kärest pitäen on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Varsin Hyvä ry:n rahoittama LEADER-hanke, jossa tuen osuus on 80 prosenttia. Loppu osuus on Lyyli Tuomolan Säätiön omarahoitusosuutta.

– Hanke on säätiön ja Käsityömuseo Miilan ensimmäinen, mutta toivottavasti ei viimeinen. Uusia ideoita hankkeille on. Seuraava säätiön, ei LEADER-rahoitteinen, suurempi projekti tosin alkaa jo heti 2019 vuoden alussa, kun museon näyttelyä aletaan uusia. Uusi perusnäyttely valmistuu kesään mennessä, Lankinen sanoo.

Hankkeen päätavoite oli tallentaa, elvyttää ja välittää edelleen vanhoja arjen kädentaitoja Paimiossa mahdollisimman monipuolisesti.

– Hankkeessa perinnetietoa tallennettiin haastatteluilla, kuvaamalla kädentaitajia työssään ja järjestämällä muistelupiirejä. Muistelupiirit olivat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa muisteltiin entisaikojen tapoja ja käytäntöjä, jonkin käsityöteeman ympärillä esimerkiksi koulukäsitöihin tai paikalliseen käsityöteollisuuteen liittyen, Lankinen toteaa.

Mattojuhlat päiväkodissa

Kädentaitoja elvytettiin järjestämällä erilaisia kursseja ja työpajoja eri tekniikoihin liittyen, esimerkiksi makramee-solmuilun ja tuohisormuksen valmistamisen työpajat sekä perinteisen kirjonnan kurssi.

– Kädentaitojen historian ja perinteen välittämistä toteutettiin järjestämällä luentoja esim. perinteisistä maaleista, kierrätysmuodista sekä sota-ajan puhdetöistä. Ja merkittävä osa välittämistä ja tallentamista on nyt julkaistu Kärest pitäen -kirja. Välittämistä oli myös matonkudontaprojekti yhteistyössä läheisen päiväkodin ja Paimion opiston kudontaryhmän kanssa. Kun matto saatiin valmiiksi, pidettiin mattojuhlat! Juhlissa uusi matto levitettiin päiväkodin lattialle ja tietysti testattiin miltä matolla tuntuu loikoilla ja leikkiä, Lankinen jatkaa.

EU:n maaseuturahaston tuella toteutettua hanketta hallinnoi Lyyli Tuomolan säätiö, joka ylläpitää Paimiossa Käsityömuseo Miilaa. Hankkeen avulla on haluttu nostaa esiin perinteisiin tukeutuvia ideoita, materiaaleja ja työtapoja, joiden pohjalta voidaan luoda moderneja paimiolaisia käsityö- tai matkailutuotteita.

Katariina Mäkinen-Önsoy