Sibeliusten monitasoinen dialogi

Merimaskussa kirjoitettu näytelmä ihastuttaa Sibelius-museossa

Sibeliuksen nimeä kantavassa museossa Petri Aulinin (vas.) ja Kari Rantasen esittämät nuoren ja vanhan Sibeliuksen roolit heräävät eloon. Kuva: Ragip Önsoy.

Sibelius – kuolematon Käsikirjoitus: Anne Pentti
Ohjaus: Mikko Rantanen
Puvustus: Kirsi Vaara
Rooleissa: Kari Rantanen, Petri Aulin, Jussi Tanhuanpää
Sopraano: Kirsti Tuominen
Pianisti: Jaana Luuppala

TEATTERIARVIO. Sibelius-museossa 20. marraskuuta ensi-iltansa saanut Sibelius – kuolematon -pienoisnäytelmä on ihmisläheinen kunnianosoitus kansallissäveltäjällemme. Käsikirjoittajana toimii Anne Pentti Naantalin Merimaskusta ja ohjaaja-dramaturgina Mikko Rantanen.

Reilun tunnin mittainen musiikillinen esitys tuo lavalle nuoremman ja vanhemman Sibeliuksen, joita esittävät Petri Aulin ja Kari Rantanen. Dialogi etenee näytelmässä monessa tasossa Sibeliuksen eri elämänvaiheissa, joskus nuorempi versio itsestä saattaa olla vanhempaa fiksumpi ja toisinpäin.

Sibeliusten keskustellessa keskenään pianisti Jaana Luuppala vie tarinaa eteenpäin säveltäjämestarin omin sävellyksin. Osa kappaleista kuullaan sopraano Kirsti Tuomisen tulkitsemina Lied-lauluperinteen mukaisesti yhden laulajan esittämänä, pianon säestyksellä.

Välillä pianisti ja solisti hyppäävät mutkitta palvelus- ja herrasväen rooleihin riippuen kohtauksen ympäristöstä. Heidän lisäkseen musiikilliseen pienoisnäytelmään oman mausteensa tuo Jussi Tanhuanpään näyttelemä Ferruccio Busoni. Italialainen säveltäjä ja pianisti Busoni oli Jean Sibeliuksen elinikäinen ystävä ja tämän musiikin puolestapuhuja.

Esityksessä mainitaan ohimennen myös muita Sibeliuksen ystäviä. Paikallisesti eräs kiinnostavimmista on vapaaherra Axel Carpelan, joka vietti pitkiä aikoja elämästään Naantalissa. Carpelan merkitsi Sibeliukselle henkistä mentoria ja syvällistä musiikin ymmärtäjää, jonka kuoltua Turussa vuonna 1919 Sibelius kirjoitti päiväkirjaansa: “Ketä varten minä nyt sävellän?”.

Elävä musiikki soi kauniisti akustisesti toimivassa Sibelius-museon upeassa konserttisalissa. Sali on myös arkkitehtonisesti tyylikäs paikka teatterielämykselle Turun keskustan tuntumassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy