Paimion parantolan myyntipäätös lykkääntyy ensi vuoteen

Alvar Aallon alun perin tuberkuloosisairaalaksi suunnittelema funtionalistinen rakennus valmistui vuonna 1933.

PAIMIO. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin omistama, Alvar Aallon merkittävimpiin töihin kuuluva Paimion parantola on ollut kesäkuusta 2018 alkaen myynnissä. Tarjousten jättöaikaa on kertaalleen jatkettu elokuun lopusta marraskuun loppuun. Jatkoajan tänään 30. marraskuuta päätyttyä ei uusia tarjouksia tullut.

Sairaanhoitopiiri jatkaa edelleen eri osapuolten kanssa neuvotteluja, joiden kautta myyntipäätös pyritään valmistelemaan. Näin ollen ratkaisu siirtyy ensi vuoden puolelle.

– Syksyn mittaan näkemykset parhaasta ratkaisusta parantolan tulevaksi omistajaksi ovat kirkastuneet. Meiltä on toivottu edelleen jatkoaikaa päätöksenteolle, ja sen suomme mielihyvin, jos sen avulla edelleen vahvistuvat ne suunnitelmat, joilla turvataan parantolan suojelu ja elävä toiminta siellä, toteaa sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Piia Elo.

– Totuus on, että jo elokuussa saamamme neljä tarjousta eivät olleet niin varteenotettavia, että voisin niiden pohjalta esittää parantolan myyntiä. Jatkoaika osoitti, että uusia kohteesta kiinnostuneita tahoja ei ole liikkeellä, toteaa sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

Sairaanhoitopiiri on kuitenkin tyytyväinen siihen, että myyntihanke herätti julkisuutta ja laajaa liikehdintää kansalaisissa ja kulttuuripiireissä, ja että erilaisten Paimion parantolan hallinta- ja ylläpitomallien kehittäminen on noussut esille.

– Alvar Aallon kulttuuriperinnön vaalimisen tarkoituksessa perustettu säätiö on varmasti meitä parempi kiinteistön haltija, jos sen tueksi vain saadaan riittävä varallisuus ison rakennuskokonaisuuden ylläpitoon suojelupäätösten mukaisesti, huomauttaa Setälä.

Sairaanhoitopiiriä on kritisoitu milloin kiirehtimisestä, milloin myyntikriteerien julkistamatta jättämisestä. Setälän mukaan tarkoituksena on koko ajan ollut rauhassa katsoa, millaisia tahoja Paimion parantola kiinnostaa ja millaisia suunnitelmia nämä esittävät.

Ajatukset kokonaisuuden myynnistä palasteltuna eri kiinteistöihin sairaanhoitopiiri torppasi itse jo keväällä 2018. Syyskuussa sairaanhoitopiiri tarkensi toivovansa, että irtaimisto säilytetään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan parantolassa. Sairaanhoitopiirille arvokkaan kokonaisuuden säilyttäminen tuleville polville on taloudellista voittoa suurempi arvo.