Naantalin kirjaston remontti alkaa maanantaina

Seutusanomien kuva-arkisto.

Naantalin pääkirjastoa aletaan laajentaa maanantaina saman kiinteistön alakertaan. Uusiin tiloihin on tulossa omatoimikirjasto ja kokoontumispaikka nuorille. Remonttia tehdään yhteistyössä Naantalin Aurinkoisen kanssa, joka tulee jatkossa olemaan tiiviissä yhteistyössä kirjaston kanssa.

NAANTALI. Naantalin torin laidalla sijaitseva Naantalin pääkirjasto kasvaa ja uudistuu. Tällä hetkellä kiinteistön toisessa kerroksessa toimiva kirjasto laajennetaan alakertaan, jossa tulee jatkossa olemaan muun muassa omatoimikirjasto ja tilaa nuorille. Remontti alkaa maanantaina 19. marraskuuta. Osuuspankki on jo siirtynyt laajennuksen alta uusiin tiloihin Säästöpankin viereen osoitteeseen Tullikatu 17.

Laajennus kestää vajaan vuoden. Uuden kirjaston avajaisia vietetään osuvasti Aleksis Kiven päivänä 10.10.2019. Toiveissa on, että kirjasto voisi palvella koko remontin ajan normaalein aukioloajoin yläkerrassa, mutta yksityiskohdat tarkentuvat vasta tulevien viikkojen aikana.

Remontin aikana ja sen jälkeen kaikki tavaraliikenne kirjastoon tulee kulkemaan takakautta, eikä enää torin puolelta kuten tähän asti. Koko kiinteistössä tehdään samalla ilmastointiremontti.

Omatoimikirjasto laajentaa kirjaston käyttöaikaa

Nykyisin rakennuksen alakerrassa on lukusali ja käynti yläkertaan muiden palveluiden pariin. Tulevaisuudessa koko rakennuksen alakerta tulee olemaan kirjaston käytössä.

Tällä hetkellä Naantalin pääkirjasto palvelee maanantaista torstaihin kello 12–19, perjantaista lauantaihin hiukan suppeammin ja sunnuntaisin ovet ovat kiinni. Kun alakertaan saadaan omatoimikirjasto, kirjaston palveluja pääsee käyttämään laajemmilla aukioloajoilla.

– Omatoimikirjasto tulee olemaan auki mahdollisesti kello 7–21, arvioi Naantalin sivistystoimenjohtaja Kimmo Kuusimäki.

Myös lukusalin käyttö on mahdollista omatoimikirjaston aukioloaikoina.

– Tilaan on tulossa lainaus- ja palautusautomaatit, eli kirjaston aukioloaikoinakaan ei enää tarvitse nousta toiseen kerrokseen palauttaakseen kirjoja, Kuusimäki jatkaa.

Alakerta tulee olemaan pitkälti avointa ja muunneltavaa tilaa, jota tullaan jakamaan kalusteilla, käytännössä siis kirjahyllyillä. Tosin vanhoissa pankkiholveissa seinät ovat niin paksut, että niitä ei aleta purkaa.

– Niihin täytyy keksiä jotain luovaa käyttöä, Kuusimäki pohtii.

Nuorille omaa tilaa

Naantalin uudesta pääkirjastosta halutaan tehdä kaupunkilaisten olohuone. Erityisesti kaupunki haluaa huomioida nuorisoaan.

– Yläkoulu- ja lukioikäiset toivoivat sellaista tilaa, johon voisi tulla koulun jälkeen tekemään koulutöitä joko yksin tai ryhmässä ja lisäksi tilaa nuorten tapahtumille, kertoo sivistystoimenjohtaja.

Nyt nuorten toiveita aiotaan kunnioittaa ja heille tehdään kirjastoon oma tila. Toimintaa tullaan kehittämään yhteistyössä kaupungin nuorisotoimen kanssa.

Aurinkoisen kahvila uudistuu myös

Kirjaston naapurissa toimiva Naantalin Aurinkoisen kahvila on mukana samassa hankkeessa. Yhteistyötä tehdään jo nyt, sillä osa kirjaston lehdistä on luettavissa kahvilan puolella, mutta jatkossa sitä tullaan tiivistämään entisestään niin, että lukusali ja kahvila toimivat saumattomasti yhteen.

– Mekin rakennamme kaupunkilaisille uutta olohuonetta, toteaa Naantalin Aurinkoisen yrittäjä–toimitusjohtaja Petri Kolehmainen.

Sen lisäksi että yhteistyötä tullaan tekemään tiiviimmin, koko kahvilan ilme uudistetaan.

– Siitä tulee meidän nykykonseptin mukainen kahvila, vastaava kuin Raision torilla on, Kolehmainen kertoo.

Koska kaikki pinnat lattiasta kattoon uusitaan, kahvila tulee olemaan jossain vaiheessa kiinni 2–4 viikkoa, mutta aikataulu ei ole vielä selvillä.

– Tuskin ainakaan kesällä. Naantali on kesäkaupunki ja se tietysti huomioidaan, Kolehmainen sanoo.

Kirjaston ja Naantalin Aurinkoisen remontit ovat yksi osa Naantalin keskustan kehittymistä.

– Täällä tapahtuu nyt enemmän kuin pitkiin aikoihin, ja koko ajan mennään oikeaan suuntaan. Mutta jos keskustaa todella halutaan elävöittää, niin torille pitäisi saada päivittäistavarakauppa, Alko ja apteekki. Lisäksi toritoiminta pitäisi saada aktiivisemmaksi ja ympärivuotiseksi, Kolehmainen ideoi.

Janica Vilen

*Korjattu 18.11. klo 9.18 kirjaston aukioloaika.