Naantalin joulukatu avataan torstaina

Naantalin Energia ja Naantalin Satama lahjoittavat juhlavalaistuksen

Seutusanomien arkistokuva vuoden 2017 joulukadun avajaisista.

Naantalin naisyrittäjien aloittama perinne kaupungin joulukadun avaamisesta on vuosikymmeniä vanha. Hieno perinne on vuosien varrella siirtynyt Naantalin yrittäjien hoteisiin, ja tänä vuonna 29. marraskuuta järjestettävään tilaisuuteen on houkuteltu mukaan myös paikallisia yhdistyksiä.

NAANTALI. Mitä yhteistä on tuikulla, Muumipeikolla, Pikku-Myyllä ja joulupukilla? Heidät kaikki on mahdollista tavata Naantalin yrittäjien järjestämässä joulukadun avaustapahtumassa torstaina 29. marraskuuta kello 18–19.30. Perinteikästä tapahtumaa on tänä vuonna lähdetty rakentamaan luomalla lisää yhteistyötä paikallisten yhdistysten kanssa. Livemusiikkia puolestaan tarjoaa 2018 Voice of Finlandissa mainetta niittänyt Anamaria Rusi joululaulujen muodossa.

– Tänä vuonna olemme halunneet yrittäjien hallituksessa osallistaa kaupunkilaisia ja tehdä asioita enemmän yhdessä. Olemme olleet yhteydessä useampiin yhdistyksiin, ja sitä kautta muun muassa SPR ja Martat ovat tulossa mukaan joulukadun avajaisiin. Heidän lisäksi mukana on tuttuun tapaa Naantalin voimistelijat tonttukulkueineen, Naantalin yrittäjien puheenjohtaja Sanna Pennanen kertoo.

Joulukadun avajaiset ovat perinteisesti marraskuun viimeisenä torstaina. Ilta-aikaan käytävän tapahtuman kautta halutaan tarjota kaikille paikallisille mahdollisuus rauhoittua joulun aikaan. Tilaisuudessa on tarjolla riisipuuroa, glögiä ja makkaraa, ja se huipentuu joulukuusen valojen sytyttämiseen. Unohtamatta Vuoden tuikun valintaa.

– Vuoden tuikku -kunniamaininta jaetaan valovoimaiselle ihmiselle, joka vie naantalilaisuutta eteenpäin, Pennanen paljastaa.

Vuoden 2018 aikana Voice of Finlandista julkisuuteen ponnahtanut, naantalilainen Anamaria Rusi on mukana joulukadun avajaisissa. Hän esittää tuttuja joululauluja englanniksi.

Naantalin yrittäjien puheenjohtaja Pennanen maalailee paikallisen yhteistyön voiman tärkeydestä puhuessaan Naantalin tulevista vuosista.

– Naantalissa on tulossa asuntomessut ja torin elävöittämistä. Samaan aikaan pohdimme vanhan kaupungin ja vierasvenesataman kehittämistä. Voisi ajatella kliseisesti tämän olleen hyvä vuosi (Naantalille). On ollut supersiistiä nähdä, mihin kaikkeen yhdessä tekemisellä pyritään, ja kaikkien mielessä on se yhteinen hyvä. Joulukadun avajaiset ovat hyvä esimerkki tästä yritysten, yhdistysten ja kaupunkilaisten yhdessä tekemisestä, hän summaa.

Naantalin kaupungin 575-vuotisjuhlien kunniaksi Naantalin Energia ja Naantalin Satama lahjoittavat joulukadun avajaisiin juhlavalaistuksen. Kaupungintalo valaistaan näyttävästi talvisilla ja jouluisilla sävyillä, jotka värittävät kaupunkikuvaa vuoden loppuun asti. Joulukadun avajaisviikonlopun ajan valaistuksessa käytetään myös kaupungintalon katolta komeita valokiiloja taivaalle luovia beam-valoja.

– Haluamme tuoda oman kortemme kekoon kaupungin juhlavuoden loppuhuipentumaksi. Toivomme, että juhlavalaistus ilahduttaa kaupunkilaisia vuoden pimeimpänä aikana, sanoo Naantalin Energian ja Naantalin Sataman toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Jouluvalaistuksen toteuttaa tapahtumatekniikka-, valo- ja dj-palveluihin erikoistunut Teknoaitta.

Turun Seutusanomat toimii tapahtuman päämediayhteistyökumppanina ja juontaa tilaisuuden.

Mikko Seppälä

Janica Vilen