Mestarit ja kisällit -hanke tuo nuoret ja seniorit yhteen

Taulukangas on vielä tyhjä, mutta paikallinen hankevetäjä Sanna Saarto ja naisryhmän jäsenet alkavat pian täyttää sitä väreillä. Lopputuloksena syntyvässä kuvassa yhdistyvät eri ikäpolvien ja kulttuuritaustojen näkemykset Varissuosta.

Kotiseutu voi olla voimavara. Lapset ja nuoret kaipaavat myös kotiseudun kokemuksia ja osallistumista. Mestarit ja kisällit -hankkeessa seniorit ovat turvallisia aikuisia, jotka jakavat omia kokemuksiaan ja osaamistaan.

VARISSUO. Kotiseutuliitto viettää 70-vuotisjuhliaan ensi vuonna. Juhlavuoden kunniaksi aloitetaan Mestarit ja kisällit -suurhanke, joka tuo nuoret ja seniorit yhteen. Hanketta pilotoidaan tällä hetkellä Sodankylässä ja Turun Varissuolla.

Haluamme kokemuksia kahdesta hyvin erilaisesta yhteisöstä. Sodankylä on maaseutumaisempi, kun taas Varissuo on suuren kaupungin monikulttuurinen lähiö, kertoo hankkeen paikallinen vetäjä, Sanna Saarto.

Ensi vuonna hanke laajentuu ympäri maata.

Toiminnallista tutustumista

Varissuolla saatiin kokoon naisryhmä, jossa on maahanmuuttajataustaisia nuoria ja kantaväestöön kuuluvia aikuisia naisia. Saarto kävi muun muassa Varissuo-Seurassa, koulussa ja Tyttöjen talolla kertomassa hankkeesta ennakkoon. Nuorille tehtiin kyselyitä siitä, millaisesta toiminnasta he pitäisivät. Ikäryhmä 13–17-vuotiaat on haasteellinen ikäryhmä aktivoida yhteisölliseen toimintaan.

Ryhmän on tarkoitus olla toiminnallinen. Siinä tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin ja kotiseutuun. Jäsenet saivat itse päättää, mitä yhdessä tehdään. Ensimmäisellä kerralla askartelimme yhdessä Halloween-kortteja. Varsinkin leipomista on toivottu, joten teemme loppuvuonna vielä sekä perinteisiä suomalaisia että maahanmuuttajanuorten oman kulttuurin leipomuksia. Kulttuurivaihto on myös kaksisuuntaista: nuoret haluavat opettaa iäkkäämmälle sukupolvelle slangiaan, some-taitoja sekä kertoa, miten viettävät vapaa-aikaansa.

Yhteisötaidetta muistoksi

Yhdeltä osallistujalta saatiin idea yhteisen taulun maalaamisesta. Kotiseutuliitosta oltiin toivottu yhteisöllistä taidetta, joten nyt Varissuon hankkeesta on jäämässä muistoksi jotain konkreettista.

Tänään kun aloitamme taulun maalauksen, voisimme jutella väreistä. Niillä on eri kulttuureissa erilaisia merkityksiä. Siitä saisi varmasti mielenkiintoista keskustelua aikaiseksi, tuumii Saarto.

Hankkeen aikana luodaan opas, joka antaa toimintamallin tulevaisuuteen siitä, mitä asioita olisi hyvä tehdä ja ottaa huomioon tällaista ryhmää muodostettaessa.

Ryhmä on ilmainen, tarjolla on vähän välipalaa ja annamme nuorille myös elokuvaliput ja osallistumisdiplomin, joka voi toivottavasti auttaa vaikka kesätöiden saamisessa. Ryhmässä on vielä tilaa, jos joku tyttö tai nainen innostuisi vielä tulemaan mukaan. Alun perin halusimme myös poikia ja miehiä mukaan, mutta siinä ei onnistuttu, Saarto kertoo.

Hankkeen rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto ja Turussa hankkeen kummina toimii Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Kristiina Syrjäsuo.

Kai Saarto