Maskulaiskirjailija Magdalena Hain teos valittiin Finlandia-ehdokkaaksi

Maskulainen Magdalena Hai on fantasiakirjailija, joka on voittanut kolme kirjallisuuspalkintoa ja ollut ehdolla useampaan.

KIRJALLISUUS. Maskulaisen Magdalena Hain kirjoittama nuorille suunnattu fantasiaromaani Kolmas sisar on valittu ehdolle tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan keskiviikkona 28. marraskuuta.

Finlandia-raadin mukaan Kolmas sisar on viisas ja viihdyttävä romaani, joka imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti. Kerroksellinen, yllättävä ja monitasoinen tarina kiertyy hiljalleen auki ja paljastaa salaisuutensa. Teoksen kieli ja maailmat, juonellinen rytmi ja henkilökuvaus muodostavat raadin mukaan herkullisen ja ehyen kokonaisuuden.

Muut tämän vuoden ehdokkaat ovat joukkorahoitettu, joukkokirjoitettu ja joukkokuvitettu teos Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan, Siiri Enorannan fantasiaromaani Tuhatkuolevan kirous, Maija ja Anssi Hurmeen kuvakirja Varjostajat, Riina Mattilan nuortenromaani Järistyksiä sekä Sanna-Sofia Vuoren ja Linda Bondestamin kuvakirja Muna.

Palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama 30 000 euron arvoinen tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Lasten- ja nuortenkirjallisuudelle Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997.

Finlandia-ehdokas Magdalena Hai vierailee Raisiossa torstaina

Torstaina 8. marraskuuta Magdalena Hai on tulossa vierailulle Raisioon. Aamulla hän on Vaisaaren koulun vieraana kirjastotalon Martinsalissa johdattamassa yläkoululaisia kirjallisuuden maailmaan Fantastinen matkaopas -työryhmän kanssa.

Fantastinen matkaopas on Shimo Suntilan ideoima poikkitaiteellinen konsepti, joka yhdistää kirjallisuuden cosplayhin ja improvisaatioon. Kirjailijat eläytyvät ja pukeutuvat kirjojensa hahmoiksi ja yrittävät vakuuttaa Suntilan esittämän Matkaoppaan siitä, että juuri heidän kirjojensa maailma on sopiva seuraavaksi matkakohteeksi intergalaktiselle matkatoimistolle. Esityksessä tutustutaan fiktiivisten maailmojen vaaroihin, ruokakulttuuriin ja turistille tarjottaviin viihdykkeisiin humoristisella otteella.

Samana iltana hän on kirjastossa kirjailijavieraana yhdessä raisiolaiskirjailija Jenna Kostetin kanssa kello 17.30–19. Spekulatiiviseen fiktioon pureutuvassa tapahtumassa jaetaan myös Raisiokumma-kirjoituskilpailun palkinnot ja kunniamaininnat.

Spekulatiivinen fiktio eli spefi on 2000-luvulla yleistynyt nimitys kirjallisuudelle, joka sisältää tieteisfiktion, maagisen realismin, fantasian tai yliluonnollisen kauhun elementtejä. Spefissä maailmoja, todellisuuksia ja historiankulkuja on monenlaisia tai arkitodellisuuteen kietoutuu jokin mielikuvituksellinen säie. Henkilöhahmoina esiintyy niin ihmissusia, noitia, uskomusolentoja, kummituksia, robotteja, avaruuden asukkeja kuin ihmisen lailla ajattelevia ja toimivia eläimiäkin. Spefissä ei ole edes taivas rajana.

Janica Vilen