Kankaisten kartanosta kansainvälinen innovaatiokeskus ja nykytaidegalleria

Maskun Kankaisten kartano. Kuva: Ragip Önsoy.

Maskussa sijaitseva Kankaisten kartano siirtyi Åbo Akademin säätiöltä Tractatus Properties Oy:n omistukseen tänään 1. marraskuuta.

MASKU. Historialliselle Kankaisten kartanon alueelle syntyy innovaatiohin keskittyvä laboratorio, jonka taustalla ovat kartanon uuden omistajan Tractatus Properties Oy:n lisäksi Turun yliopisto, Åbo Akademi sekä Emmy Network Foundation. Mukana on myös laaja joukko muita kotimaisia ja kansainvälisiä kumppaneita ja rahoittajia, kuten Oxford University. Tieteen lisäksi kartanoon on suunnitteilla uusi pohjoismaiseen nykytaiteeseen keskittyvä taidegalleria.

Innovaatiokeskuksen ja taidegallerian yhdistelmästä syntyy luova jaettu tila, joka tuo taiteen ja tieteen alojen innovatiivisia ja luovia tekijöitä saman katon alle. Keskuksesta halutaan onnellisten yhteensattumien ja tapaamisten alusta, joka yhdistää monien eri alojen innovatiivisuutta ja luovuutta. Lisäksi se tarjoaa paikan taiteen ja tieteen kursseille, seminaareille, konferensseille ja työpajoille sekä strategisten kumppaniyhteisöjen opiskelijoille, taiteilijoille, tutkijoille että muille ammattilaisille. Keskuksessa järjestetään myös yleisölle avoimia näyttelyitä, luentoja ja esityksiä.

Innovaatiokeskuksen vetäjä Lauri Repokari kertoo, että Emmy Lab -laboratorion ytimessä on pieni, mutta poikkeuksellisen lahjakas tiimi.

– Tiimi keskittyy haastavaan tutkimustyöhön ja sosiaalisiin, kognitiivisiin, biologisiin ja konseptuaalisiin verkostoihin. Rakennamme yhdessä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa laajamittaisia tietotekniikan, dataintegraation, analytiikan ja simulaation kykyjä ja taitoja, joita voidaan soveltaa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen, Repokari sanoo.

Kartanon aiempi omistaja, Åbo Akademin säätiö, uskoo, että uusi tieteellisen laboratorion ja taidegallerian liitto luo tuotteliaan ja elinvoimaisen yhdistelmän. Maskun keskustan tuntumassa sijaitseva Kartano on ollut säätiön omistuksessa vuodesta 1992 ja vuosien varrella säätiö on panostanut kartanon sekä sen ympäröivän alueen kunnostamiseen. Viime vuosina toiminta on painottunut tilojen vuokraamiseen eri tyyppisiin tilaisuuksiin.

Uuden kokonaisuuden uskotaan tuovan seudulle pitkällä tähtäimellä laajaa taloudellista, kultuurista ja sosiaalista hyötyä.

Kartano on siirtynyt Åbo Akademin säätiöltä Tractatus Properties Oy:n omistukseen 1.11.2018.