Ulkoilu tuo hymyn kasvoille ja vetreyttä niveliin

Naantalin Vanhusten Tuki ry:n vapaaehtoisten ja Birgittakodin asukkaiden ulkoiluhetki sujui rennosti rupatellen 9. lokakuuta mukavassa syyssäässä. Etualalla vapaaehtoiset Larry (vas.), Michel, Marja ja Reijo Birgittakodin asukkaat Pentti (vas.), Pentti, Raili ja Matti seuranaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Käynnissä olevalla valtakunnallisella Vanhustenviikolla huomion keskipisteenä ovat ikäihmiset. Naantalissa sunnuntaisilla juhlilla alkanut viikko jatkuu liikunnallisissa merkeissä.

NAANTALI. Vanhustenviikolla Naantalin Birgittakodin asukkaat ulkoilevat normaaliakin enemmän. Tiistaina ulkoiltiin tuttujen Naantalin Vanhusten Tuki ry:n vapaaehtoisten kanssa ja perjantaina lähdetään ulos koululaisten kanssa. Sitä ennen torstaina 11. lokakuuta Vie vanhus ulos -kampanja huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään, jolloin ulkoilusta vastaa Birgittakodin henkilökunta.

Birgittakodin johtaja Katja Suuronen on hyvillään kolmannen sektorin ja palvelukodin yhteistyöstä.

– Tehostetun palveluasumisen yksikössä vapaaehtoistyöntekijöiden panos on hyvin merkityksellinen. Toki asukkaita ulkoiluttavat säännöllisesti myös työntekijät ja omaiset, mutta vapaaehtoisten tekemä osuus helpottaa työtämme huomattavasti, Suuronen kiittelee toimivaa yhteistyötä.

Kolmas sektori tärkeänä tukena

Ulkoilutukset ovat olleet osa Naantalin Vanhusten Tuki ry:n toimintaa jo kymmenen vuoden ajan. Vuosien kuluessa toiminta on yhdistyksen puheenjohtajan Raimo Laineen mukaan lähes kolminkertaistunut.

– Aluksi toimintaa oli pienimuotoisemmin apukeikkojen muodossa. Nykyisin käymme ulkoiluttamassa Birgittakodin asukkaita joka toinen tiistai ympäri vuoden. Ulkoilutuksia järjestetään myös Aurinkosäätiön Myllykiventien ryhmäkodissa, Laine kertoo.

Vapaaehtoisavun tarkoituksena on tukea ammattilaisten työtä. Vanhusten Tuessa kohderyhmänä ovat nimen mukaisesti juuri iäkkäämmät kaupunkilaiset.

– Apukeikat ovat tarkoittaneet ulkoilutusten lisäksi esimerkiksi saattajana toimimista ostosreissuilla ja lääkärikäynneillä, joita varten meillä on erikoistuneet, hoitoalalla työskennelleet, vapaaehtoiset. Kuka tahansa ei voi lähteä mukaan esimerkiksi juuri lääkärikäynneille, Laine lisää.

Laine laskee, että yhdistys tekee tänä vuonna kaikkiaan 450 apukeikkaa, joista vähän yli puolet on ulkoilutusta.

Virkistystä mielelle ja keholle

Birgittakodin puolella ulkoilutuksia ja apukeikkoja kokonaisuudessaan koordinoi päivätoiminnanohjaaja Sirkku Rahikainen. Vapaaehtoisia kokoon kerää Vanhusten Tuen puheenjohtaja Raimo Laine.

– Vapaaehtoisten mukaan saaminen ei ole ollut kovin vaikeaa. Se on vain hieno tunne, kun yhteinen tekeminen kuten ulkoilutus saa hyvälle mielelle molemmin puolin. Toiminta kyllä palkitsee itse itsensä, Laine toteaa iloisena.

– Lisäksi toimintamme yhdistää paikallisia aktiivisia henkilöitä, sillä Vanhusten Tuen järjestämään ja vakuuttamaan vapaaehtoistoimintaan osallistuu jäseniä muistakin naantalilaisista yhdistyksistä, Laine jatkaa.

Palvelukodin johtaja Katja Suurosen mukaan asukkaat odottavat ulkoilua innolla.

– Erityisesti miespuoliset ulkoiluttajat ovat suosiossa, sillä meidän hoitohenkilökunnassa ei juuri miehiä ole. Tietysti kaikki vapaaehtoiset ovat tasapuolisesti yhtä tervetulleita ja arvokkaita, Suuronen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Vie vanhus ulos -kampanja

Vuosittain syys–lokakuussa järjestettävän Vie vanhus ulos -kampanjan tavoitteena on vähentää apua tarvitsevien ikäihmisten ulkoilupulaa kannustamalla järjestöjen vapaaehtoisia ja lähimmäisiä ulkoilemaan ikäihmisten kanssa.

Tutkitusti säännöllinen liikkuminen ulkona virkistää mieltä, kehittää tasapainoa ja lihasvoimaa, parantaa liikkumisvarmuutta sekä antaa mahdollisuuksia omien asioiden hoitamiseen ja ystävien tapaamiseen.

Toimintamalli on kehitetty yhdessä Emma & Elias, Eloisa ikä, Liikkuva koulu ja Voimaa vanhuuteen -ohjelmien kanssa.