Tonnikala on palannut 50 vuoden jälkeen Pohjanmerelle

DTU Aquan tutkimuskalastusprojektin elokuisella kalastusreissulla saatiin siiman päähän 250-kiloinen tonnikala.

Pohjanmerellä, Tanskan, Norjan ja Ruotsin rannikolla, voi taas vuosikymmenten tauon jälkeen nähdä samaan aikaan kymmeniä yli 200-kiloisia tonnikalajättejä saalistamassa pikkukaloja ruuaksi. Se on uskomaton näky, eikä kukaan osaa selittää, mistä tonnikalojen paluu johtuu.

KALASTUS. Tanskasta kantautuu erikoisia uutisia. Nyt on jo muutaman vuoden ajan tehty havaintoja, että maailman suurimmat tonnikalat, sinievätonnikalat ovat palanneet kymmenien vuosien jälkeen taas Tanskan, Ruotsin ja Norjan lähivesille. Syytä tähän ei vielä kukaan tiedä, sillä viimeisen kerran tonnikaloja nähtiin ja pyydettiin näillä vesillä 60-luvulla.

Viime vuonna Skagenissa starttasi Scandinavian Tunafish project eli koekalastusprojekti, jossa noin 50 alueen vapaa-ajankalastusvenettä pyytää tonnikaloja veneisiin. Kalat pyydystetään vavalla ja kelalla, syöttinä makrilli tai silli. Kalat mitataan ja niistä otetaan verinäytteet.

Osa kaloista merkataan ICCAT-merkillä; osaan laitetaan erilaisia akustisia ja gps-lähettimiä tarkempaa seurantaa varten, kertoo DTU:n eli Danish Technical Universityn professori Kim Aastrup, joka johtaa projektia. Samalla toivottavasti saadaan selville, mihin populaatioon nämä kuuluu.

DNA-näytteet kerätään ICCATin geneettiseen tietokantaan, jossa niitä sitten vertaillaan. Ja sitten jokainen kala vapautetaan takaisin mereen.

Viime vuonna saimme kalastettua 18 tonnikalaa, joista suurin oli 257-senttinen ja noin 300-kiloinen. Tänä vuonna saimme 91 tonnikalaa, suurimman ollessa 266 cm ja painoltaan yli 300 kg, toteaa Kim Aastrup.

Kaksi isompaa populaatiota

Tonnikala koukussa.

 

Maailmassa on tiedossa kaksi isompaa sinieväpopulaatiota, toinen on Välimeren kanta, joka on isoin ja toinen Mexikonlahdella oleva kanta.

Kolmannessa kannasta on nyt tullut viitteitä, kertoo Aastrup.

Mielenkiintoista on myös se, että yhtään alle 200-kiloista tonnikalaa ei ole nostettu ylös, vaan kaikki ovat olleet todella suuria. Suurimmat ylösnostetut ovat olleet yli 330 kiloa ja sitä suurempiakin tonnikaloja on vapojen päässä ollut.

Mahdollisuus urheilukalastukseen

DTU Aquan tutkija Kristian Maar tutkii, millaisia kaupallisia mahdollisuuksia sinievätonnikalastuksen vapautuminen Tanskassa varsinkin vapaa-ajan ja urheilukalastukseen voi tuoda.

DTU (Technical University of Denmark) Aquan tutkija Kristian Maar tutkii myös parhaillaan, millaisia kaupallisia mahdollisuuksia sinievätonnikalastuksen vapautuminen Tanskassa varsinkin vapaa-ajan ja urheilukalastukseen voi tuoda. Nykyään sinievätonnikalat ovat kokonaan rauhoitettuja, lukuun ottamatta muutamia erikoislupia mm. Usan pohjois-rannikolla.

Arvioinnin kohteena on varsinkin taloudelliset mahdollisuudet Tanskalle ja Skagenin kunnalle ja alueella toimiville urheilukalastusoppaille ja alueen yrityksille.

Tarkoituksena on myös verrata tuloksia kaupalliseen kalastukseen ja selvittää, kumpi on kannattavampaa, urheilukalastuksen vai kaupallisen kalastuksen tuomat tulot alueelle.

Mika Leinonen