Seurakuntakolumni: Parisuhteelle pitäisi tehdä säännöllisesti vuosihuollot

SEURAKUNTAKOLUMNI. Sanotaan, että parisuhteelle pitäisi tehdä säännöllisesti vuosihuollot kuten autolle. Mielestäni se on viisas neuvo ja sopii hyvin muuhunkin elämään. Ruuhkavuosien kiireen keskellä elämä voi helposti lipua huomaamatta ohi. Olisi tärkeää pysähtyä välillä miettimään, onko elämäni nyt sellaista, kuin sen haluaisin olevan, ja jos ei ole, onko se edes kulkemassa siihen suuntaan, johon haluaisin.

Kirjoitin pari vuotta sitten kolumnin kiireestä. Siinä lupasin, etten tee itseäni kiireiseksi valittamalla siitä, kuinka paljon koko ajan on kiirettä. Suosittelen julkikirjoitettuja lupauksia elämänlaadun parantamisesta ihan teille jokaiselle. Tämä lupaus on nimittäin kummitellut mielessäni usein, kun on tehnyt mieli valittaa siitä, kuinka kalenteri täyttyy liikaa ja kiirettä piisaa. Kiire on toiminut hyvänä mittarina elämäni väliarvioinnissa.

Haluan edelleen pitää elämäntavoitteenani kiireettömyyden. Työkalenterin täyttyessä yritän muistaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistani. Pakollisten tehtävien lomaan on mahduttava myös niitä asioita, joista nautin ja saan voimaa. Minun kohdallani se usein tarkoittaa käytännössä sitä, että on opittava sietämään sotkua ja keskeneräisyyttä. ”Tänään en pitkän työpäivän jälkeen enää jaksa siivota keittiötä, mutta ehtiihän sen myöhemminkin. Nyt saan ihan rauhassa heittäytyä sohvalle tuijottamaan televisiota loppuillaksi.”

Eihän tekemättömiä töitä kokonaan saa pois mielestä. Olen kuitenkin huomannut, että niiden kanssa tottuu kyllä elämään. Myös ne voivat toimia hyvinä työkaluina elämän väliarviointiin. Jos tiskit jäävät siivoamatta joka päivä viikon ajan, voi ehkä huomata, ettei elämässä muilla osa-alueilla kaikki ole tasapainossa. Onko jotain, josta minun pitäisi luopua, että voimavaroja riittäisi myös kodin kunnossapitoon? Onko perheeni työnjako tasapuolinen tai olisiko kenties mahdollista palkata ulkopuolista apua?

Vielä ei ole aika tehdä uudenvuoden lupauksia, mutta aion nyt tehdä lupauksen loppuvuodelle. Suosittelen sitä samaa myös sinulle. Lupaan nauttia loppuvuoden jokaisesta päivästä. Haluan löytää jokaisesta päivästä jotain, mistä olla kiitollinen. Toivoisin, että jaksaisin ja muistaisin myös päivittäin kirjoittaa muistiin kiitollisuuden aiheitani, mutta sitä en uskalla luvata. 😉

Johanna Reunamo, diakoniatyöntekijä, Maskun seurakunta