Maskulaiskirjailija Magdalena Hai on mukana lukuliikkeessä innostamassa nuoria kirjallisuuden pariin. Hän näkee kirjallisuuden hyväksi keinoksi tarttua kiinni epävarmaan maailmaan ja löytää yhteisöllisyyttä. Tänä vuonna häneltä on ilmestynyt yksi kirja nuorille aikuisille ja toinen lapsille.
MASKU. Maskulainen nuorten fantasiakirjailijana parhaiten tunnettu Magdalena Hai on julkaissut uuden teoksen: Kolmas sisar. Se on on kirjailijan oman määritelmän mukaan pan-eroottista glitterfantasiaa avaruusnoidista. Kustantajansa Otavan mukaan kyseessä on pan-galaktinen rakkaustarina ja mangahenkinen seikkailu, joka aloittaa uuden kirjasarjan.
Määritelmästä riippumatta romaanin tarina alkaa siitä, kun valkoisen noidan tytär Ciel paljastuu lauluttomaksi ja hän päättää paeta ystävänsä Lunen kanssa, joka on puolestaan mustan noidan tytär. He päätyvät Maahan, missä heitä odottaa Rehtoriksi kutsutun olennon johtama koulu ja sen toismaailmalliset asukit.
Kolmas sisar on kirjailijan mukaan young adult -kirjallisuutta, joka on nimensä mukaan nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta. Se on maailmalla tällä hetkellä iso juttu, jonka ympärille on rakennettu kokonaisia kirjallisuustapahtumia ja uudenlaista fanikulttuuria.
Nuorille pitää kirjoittaa tabuista
Magdalena Hai kokee, että nuorille pitää kirjoittaa rajoja rikkovista aiheista ja tabuista.
– Nykynuoret ovat valtavat analyyttisiä lukijoita. Siksi halusin kirjoittaa heille kirjan, jossa on paljon etnisyyksiä ja seksuaalisuuksia ja sukupuolen pohdintaa. Ne ovat asioita, joita nuoret pohtivat, Hai uskoo.
Magdalena Haita on syytetty ydinperheen rikkomisesta, koska hänen fantasiassaan kaikki suhteet perustuvat sopimuksiin – jopa perhesuhteet.
– Ei se nuorille ole mitenkään ihmeellinen asia. Nuorista iso osa elää uusperheissä ja heidän elämässään jokainen ystävyyssuhde ja parisuhde on aina sopimus. Nuorten keskuudessa ei ole ollenkaan mahdotonta, että lapsella on vaikka kolme isää, kirjailija selittää.
Kirjallisuus yhdistää nuoria
Maskulaiskirjailija on mukana lukuliikkeessä. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke, joka haastaa suomalaiset tartuttamaan lukuintoa ja varmistamaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on riittävä lukutaito.
Magdalena Hai näkee, että kirjallisuus yhdistää ihmisiä ja haluaisi pohtia laajemmin sitä, miten nuorten yhteisöllisyyttä voisi korostaa kirjallisuuden kautta.
– Heidän tulevaisuutensa on valtavan kaoottinen. Me kohdataan ilmastonmuutos teoriassa, he kohtaavat ilmastonmuutoksen ja sen seuraukset konkreettisesti. Ja samaan aikaan heidän pitää elää omaa elämäänsä yksilöinä. He voivat kasvaa maailmaan, joka on dystopia tai utopia. Ja riippumatta siitä, kumpi se on, nuori polvi joutuu rakentamaan sen tulevaisuuden hartiavoimin, kirjailija pohtii.
Tuottelias kirjailija
Magdalena Hai on tuottelias kirjailija. Hänen esikoisteoksensa ilmestyi vuonna 2012 ja nyt kirjoja on kansissa jo kahdeksan. Lisäksi hän on julkaissut kosolti novelleja, käännöksiä ja artikkeleita.
– Kirjoitan kaikenlaista pikkulasten kuvakirjoista, nuorten fantasiaan ja aikuisten novellistiikkaan, hän kuvailee.
Tämän vuoden heinäkuussa häneltä ilmestyi myös WSOY:n kustantama lastenkirja: Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri.
Janica Vilen