Legendaarinen eläinkouluttaja Tuire Kaimio esiintyy Raision kirjastossa

RAISIO. Eläinnäyttelijöiden kouluttaja, tietokirjailija Tuire Kaimio tulee Raision Kirjastotalon Martinsaliin Eläinten viikolla maanantaina 8. lokakuuta kello 18. Hän puhuu eläinten käyttäytymisestä ja kouluttamisesta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tuire Kaimio on kuuluisa siitä, että hän tekee työtään aina eläinten ehdoilla. Elokuvan kuvauksissa Kaimio joutuu usein huolehtimaan siitä, että eläinnäyttelijä saa tarpeeksi taukoja, koska kuvausryhmä ei aina ymmärrä, mitä eläimeltä voi vaatia. Stressaantuneen tai väsyneen eläimen opettaminen ei onnistu.

Ihminen on Kaimion mielestä yleensä koulutustilanteen heikoin lenkki. Eläin kyllä oppii. Uransa aikana hän on kouluttanut useita tuhansia eläimiä, kuten Myrsky-elokuvan kaukasianpaimenkoirat, Poika ja ilves -elokuvan ilveksen, VR:n mainosten kyyhkyset ja Olvi-mainosten Jeppe-koiran.

Myös ulkomailla arvostetaan Tuire Kaimion eläintenkäsittelytaitoja. Hän on ollut muun muassa Nepalissa opastamassa paikallisia asukkaita työnorsujen kouluttamisessa.

Tuire Kaimion isoisä työskenteli mainoskuvaajana. Tuire tutustui esiintyviin eläimiin jo päiväkerhossa, johon opettaja toi vierailemaan sirkuseläimiä. Kun Tuire oli 10-vuotias, Kaimion perhe muutti Saksaan, jossa hän kävi biologiapainotteista koulua. Biologianopettaja koulutti myös eläinnäyttelijöitä, ja hän oli monet vuodet Kaimion oppi-isänä.

Raision tapahtuma on osa Onnelin ja Annelin kirjasto -hanketta ja sen järjestävät yhteistyössä Raision kaupunginkirjasto ja Kaiturin tila sekä lastenkirjailija Reetta Niemelä. Hankkeessa ovat mukana myös Kaiturin tilan lukulehmät Onneli ja Anneli sekä Heilikki, joille Raision alakoulujen kakkosluokkalaiset kävivät Reetta Niemelän johdolla lukemassa kirjoja lukuvuonna 2017–2018.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tukenut tapahtuman järjestämistä.