TERVEYS. Terveystalon mukaan lapsen hengitystieoireiden hoitaminen yskänlääkkeellä voi altistaa lapsen vakaville terveyshaitoille. Yskänlääkkeen antaminen flunssaiselle ja yskästä kärsivälle lapselle voi tuntua luontevalta, mutta niitä ei enää suositella annettavaksi. Terveystalon tavoitteena on lisätä vanhempien ja hoitohenkilökunnan tietoisuutta yskänlääkkeiden tehottomuudesta ja haitoista. Lisääntyneen tietoisuuden avulla pyritään siihen, että yskänlääkereseptien kirjoittaminen lapsille loppuu kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

– Virusinfektioon liittyvä yskä häviää usein itsestään ilman lääkehoitoa 1–3 viikossa. Yskänlääkkeet eivät tutkimusten mukaan helpota lasten oireita. Yskänlääke voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lapselle vakavia keskushermostoon liittyviä haittavaikutuksia, kuten aistiharhoja, rytmihäiriöitä ja tajunnan häiriöitä, kertoo lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka Terveystalosta.

Terveystalon lääkärin ohjeet lapsen yskän hoitoon:

1. HUNAJA

Hunaja saattaa helpottaa yli 1-vuotiaiden lasten yskän oireita. Hunajaa annetaan noin 10 grammaa eli 2 teelusikallista noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Hampaat pestään hunajan ottamisen jälkeen. Hampaiden reikiintymisriskin takia hunaja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön, eikä sitä saa antaa alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi.

2. NENÄIMURI

Ylähengitysteiden limaisuuden vähentämiseksi voi käyttää apteekista saatavia nenäimureita. Pölynimuriin kiinnitettävä nenäimuri on tehokkain ja kätevin vaihtoehto.

3. HÖYRYHENGITYS

Höyryhengityksestä voi joskus olla myös apua. Höyryhengittelyä ei kuitenkaan saa tehdä kiehuvan veden äärellä palovammojen välttämiseksi.

4. LÄÄKÄRI

Jos lapsen yskä on kestänyt yli neljä viikkoa tai hengitys on poikkeavaa, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Lääkäriin pitää hakeutua myös, jos yskä muuttuu voimakkaaksi tai hengitys on pinnallista, tiheää, ponnistavaa tai ähkivää.