Sata vuotta samalla kaavalla – Paimiossa päästiin seuraamaan sotilasvalaa

Satakunnan jääkäripataljoonan ja Varsinais-Suomen huoltopataljoonan alokkaiden valatilaisuus toi Paimioon paitsi valan vannojat ja sadoittain yleisöä myös Puolustusvoimien kalustoesittelyn, sotilaskodin palveluita unohtamatta.

PAIMIO. Paimion urheilukentällä riitti kuhinaa viime perjantaina 17. elokuuta, kun noin 500 Porin Prikaatin varushenkilöä vannoi sotilasvalan ja -vakuutuksen. Aurinkoisessa säässä järjestetty tilaisuus veti paikalle useita satoja kiinnostuneita katselijoita. Jo tunteja ennen varsinaista ohjelmaa perheen pienimmät kiipeilivät innostuneina panssariajoneuvojen ohjaamoissa ja kuljetustiloissa. Sotilaskodin teltalla oli luonnollisesti ruuhkaa.

Laivaston soittokunnan esityksen jälkeen oli vuorossa itse vala, joka on vannottu suunnilleen samalla kaavalla jo vuodesta 1918 eli tasan sata vuotta. Juhlallisesti kentälle marssineet varushenkilöt kantahenkilökuntineen näyttivät yleisölle tarkkaan harjoiteltuja marssikuvioita, ojennusta ja aseenkäsittelyä. Kenttärovasti Risto Katilan pitämän hartauden jälkeen Porin Prikaatin komentaja, eversti Mika Kalliomaa otti vastaan sotilasvalan ja paraatikatselmuksen.

Paimion kaupungin kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki toimi valan esilukijana.

– Omasta valasta on jo hetki aikaa, ja onhan esilukijana toimiminen tässä virassa yksi miellyttävimmistä mahdollisuuksista, hyväntuulinen Jussinmäki totesi.

Valan jälkeen yleisö pääsi vielä seuraamaan näyttävää ohimarssia.

Yhteistyö Puolustusvoimien kanssa ja tilaisuuden järjestäminen ei vaatinut kaupungilta suuria ponnisteluja. Paimio esitti Prikaatille virallisen kutsun, jonka jälkeen kunnia lankesi nopeasti.

Valatilaisuudessa mukana ollut alikersantti Hölsö toi naisen näkökulman esille nykyajan asepalveluksesta.

– Kaikki on tasa-arvoista, eikä ketään kohdella eri tavalla. Kaikilla on tasapuolisesti samat lähtökohdat, oli nainen tai mies, hän sanoo.

Hölsö kertoo Porin Prikaatin kokonaisvahvuudesta noin 10 % olevan naisia. Hänen omasta valastaan on kulunut puoli vuotta, ja nyt takana on muutaman kuukauden mittainen ryhmänjohtajan aikakausi.

– Johtajakoulutus on tuonut uusia näkökulmia. Olen oppinut ja kasvanut ihmisenä, kun olen saanut johtaa isojakin joukkoja, hän toteaa.

Mikko Seppälä