Reilu Fiilis -kampanjalla kerättiin 7 810 euroa

Hope ry:n tiiminvetäjä Arja Heinonen (vas.) otti vastaan Reilu Fiilis -kampanjassa kerätyt varat jaettavaksi eteenpäin. Summan kävi luovuttamassa Raision Fysioterapian Pauliina Luukkala, Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa, jolla on kuvassa kädessään hyväntekeväisyysottelun voittopokaali ja Raision Fysioterapian Jari Salonen.

Nyt on Reilu Fiilis -rahaa jaossa. Potista tuetaan raisiolaisten vähävaraisten perheiden lasten harrastamista Raisiossa.

RAISIO. Raision Fysioterapian ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kesäkuussa järjestämä Reilu Fiilis -tapahtuma ja siihen liittyvä varainkeruukampanja tuotti 7 810 euroa. Raision Fysioterapian Pauliina Luukkala ja Jari Salonen sekä Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa kävivät keskiviikkona 5. syyskuuta luovuttamassa summan Hope ry:lle, joka vastaa rahojen jakamisesta.

Kaikki varat käytetään lyhentämättä raisiolaisten lasten ja nuorten harrastamiseen Raisiossa.

– Harrastustukea voi saada Raisiossa asuva vähintään esikouluikäinen lapsi, jolla ei ole vielä harrastusta tai jonka harrastus on aikeissa jäädä kesken perheen huonon rahatilanteen vuoksi, kertoo Hope ry:n tiiminvetäjä Arja Heinonen.

Monissa harrastuksissa kausi on ehtinyt jo alkaa, joten Heinonen lupaa, että hakemukset käsitellään Hopessa niin nopeasti kuin mahdollista. Sen jälkeen tilitoimisto siirtää avustuksen kahden viikon aikana.

– Ja raisiolaiset seurat tuntevat tämän systeemin. Kun siellä sanoo, että kausimaksu on tulossa Hopen kautta, niin moni varmasti odottaa, Heinonen uskoo.

Kun harrastustukea hakee, perheeltä pyydetään edellisen kuukauden palkkatiedot.

– Jos on vaikka toimeentulotukipäätös tai ulosmittaus, niin kyseessä on ihan selkeä tilanne. Muuten asiaan vaikuttaa moni muukin asia kuin pelkät tulot. Yhtä lasta tuetaan yleensä kaksi tai maksimissaan kolme vuotta, Heinonen kertoo.

Rahaa on jaossa niin kauan kuin sitä riittää. Tuen määrä riippuu harrastuksen hinnasta.

– Se täytyy vielä täsmentää, että jos lapsella on jo maksava harrastus, niin tukea ei voi saada toiseen harrastukseen, vaikka sen ensimmäisen maksaisi mummi tai kummi. Tarkoitus on, että kaikilla raisiolaisilla lapsilla olisi edes se yksi harrastus, Heinonen summaa.

Ensi vuonna uudestaan

Luukkala ja Salonen, jotka käytännössä organisoivat tämän vuoden Reilu Fiilis -tapahtuman, ovat jo luvanneet ryhtyä hommaan ensi vuonnakin.

– Syksyllä istutaan seurojen kanssa alas ja aletaan suunnitella. Turun AMK on myös nakitettu jo mukaan, Luukkala valottaa suunnitelmia.

Salonen toivoisi, että ensi vuonna varainkeruu tehtäisiin leveämmillä hartioilla.

– Kivaa oli ja tehdään varmasti uudestaan, mutta tässä puhutaan sadoista työtunneista ja tuhansista soitetuista puheluista, eikä tapahtuman järjestäminen kuitenkaan ole se meidän yrityksen ykkösjuttu. Siksi tarvitaan lisää yhteistyökumppaneita. Toivoisin, että yritysmaailma lähtisi vielä vahvemmin mukaan, Salonen sanoo.

Raision lapsilla on hätä

Hope ry on ollut pitkään siinä käsityksessä, että Raisiossa on asiat hyvin, sillä Turun lähikunnista kaikista muista he saavat tukipyyntöjä ja yhteydenottoja, mutta Raisiosta eivät juuri koskaan. Janne Laulumaan mukaan Raisiossa on lasten hyvinvoinnin suhteen kuitenkin tapahtunut viime aikoina jotain katastrofaalista, mitä ei osata selittää.

– Jos katsoo niitä pahimpia tilanteita eli sijoituksia, niin niitä tehtiin viime vuonna noin sata. Nyt sama määrä on sijoitettu jo kesään mennessä. Näistä sijoitetuista valtaosa on yläkouluikäisiä, mikä tarkoittaa, että ongelmiin on päästy puuttumaan aivan liian myöhään. Siinä iässä syrjäytymisen vaara on todella suuri, Laulumaa toteaa vakavana.

Raisiossa käyttöön otettu matalan kynnyksen avunpyyntömalli, eli Pyydä apua -nappi, on ollut todella suosittu. Se on voinut nostaa esiin jo vuosia jatkuneita ongelmia. Toisaalta Laulumaa pohtii ajankuvaa.

– Olen ymmärtänyt, että laman jälkeen saattaa juuri tällaisia ilmiöitä nousta esiin. Mutta sijoituksethan eivät välttämättä liity mitenkään vähävaraisuuteen, se täytyy muistaa, hän sanoo.

Seitsemän vuotta työtä vähävaraisten hyväksi

Hope ry:llä on 600 vapaaehtoista työntekijää koko Suomessa. Turun seudulla yhdistyksellä on yli 20 vapaaehtoista, joista noin 15 on aktiivista ja loput auttavat satunnaisesti esimerkiksi joulukampanjoiden aikaan, kun kaikki auttavat kädet tarvitaan.

– Tällä seudulla hätä on suuri. Sen on tässä työssä nähnyt ja se pysäyttää. Viime jouluna Woltilla oli kampanja, jossa se jakoi meidän kautta 200 ruokakassia. Täällä oli silloin kylmä ja sateinen päivä ja ihmisiä oli jonossa käsittämätön määrä. Viimeiset jäivät ilman kasseja ja se oli ihan hirvittävä tilanne joulun alla, kun lapsetkin olivat mukana, harmittelee Heinonen.

Hope jakaa säännöllisesti lapsiperheille vaate- ja tavaralahjoituksia. Arkealta lapsiperheet pääsevät nykyään hakemaan kouluista ylijääneitä ruokia. Jouluna koittaa taas joululahjakampanja, jossa vähävaraiset perheet saavat esittää lapsille lahjatoiveita, joita Hope lähtee toteuttamaan yksityisten ihmisten avustuksella.

– Viime vuonna saimme Hansakorttelissa kerättyä tuhat lahjaa, kertoo Heinonen kiitollisena.

Janica Vilen