Osallisuus puhutti Varissuon asukasfoorumissa

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n asumisneuvojan Maura Tiuraniemen (vas.) vetämään asukasfoorumiin osallistuivat asiakaspalveluesimies Pirjo Vuorinen, osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola ja liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola. Kuvat: Ragip Önsoy.

Varissuon asukasfoorumin kantavana pääteemana oli asukkaiden yhteisöllisyyden edistäminen. Osaltaan tähän on vaikuttamassa osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala Turun kaupungista sekä yhdyskuntatyöryhmä, joka kokoontuu seuraavan kerran 4.10.

VARISSUO. Majanummen liikuntasalissa 13. syyskuuta pidetyssä Varissuon asukasfoorumissa käsiteltiin tärkeitä ajankohtaisaiheita. Aiheet oli koottu kasaan asukkailta Varissuon kaupunginosaviikon aloitustapahtumassa VakkeLovessa viikkoa aikaisemmin, mutta itse foorumissa osallistujia oli vain kourallinen.

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n asumisneuvojan Maura Tiuraniemen vetämässä tilaisuudessa pääteemoiksi nousivat osallisuus, liikkuminen ja asuminen. Hän välitti myös Varissuon liikekeskuksen omistajana toukokuusta alkaen toimineen Trevian Suomi Kiinteistöt I -rahaston edustajan Risto Aron terveiset foorumille.

Tunnustan rakkauteni Varissuolle -runon VakkeLovessa esittänyt Kirsti Vuolo-Äärilä (vas.) jätti asukasfoorumille kysymyksensä ja voitti asumisneuvoja Maura Tiuraniemen ojentaman tuotepalkinnon termosmukeineen.

– Aro kertoi kirjallisesti antamassaan lausunnossa, että asukkaille näkyvänä suurimpana yksittäisenä kehitystoimena liikekeskuksen seinien sisällä on vuodenvaihteen jälkeen avattava kuntosali, Tiuraniemi sanoo.

Tilaisuudessa esittäytyi osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala, joka toimii asukkaiden apuna aluetta koskevissa kysymyksissä.

– Turvallisuuskysely on käynnissä edelleen netissä. Lisäksi kommentteja yhteisöllisyydestä, turvallisuuden tunteesta ja vaaranpaikoista voi lähettää minun kauttani perinteisesti paperilla, mikäli netti ei ole tavoitettavissa, Niskala muistuttaa.

Seuraavaksi alueen asioista kokoonnutaan keskustelemaan Varissuo-Lausteen yhdyskuntatyöryhmään 4. lokakuuta.

Unelmien Keskuspuisto rakenteilla

Kaupunkiympäristölautakunnassa 28.8. hyväksytty Varissuon keskuspuiston puistosuunnitelma on syntynyt osallistavassa hengessä.

– Kyseessä on Annikanpolun ja Päivännousevanpolun väliin jäävä kaavallinen puistoalue, jota on jo alettu rakentaa työnimensä mukaiseksi unelmien keskuspuistoksi, toteaa vastaava rakennuttaja AnnaKaisa Kaukola Kiinteistöliikelaitokselta.

– Heti hankkeen alkuvaiheessa todettiin yhdessä asukkaiden kanssa, että alue vaatii yleissuunnitelmatasoisen suunnitelman, koska ehdotuksia oli tullut monista perusparannettavista kohteista, lisää Kaukola.

Keskuspuisto rakentuu pitkällä aikavälillä monessa osassa.

– Lasten liikunnallista viihtyvyyttä edistäviä toimenpiteitä tehdään tänä vuonna jo näin ennakkoon. Kiipeilypyramidi kuten myös joitakin penkkejä ja roskiksia on jo vaihdettu. Vielä tänä syksynä Varissuon koululle tulee urheilullisempi kuntoiluteline, Kaukola kertoo.

Tuleville vuosille 2019–2022 sijoittuvat toimenpiteet esitetään investointiohjelmassa seuraavaan tapaan:

– Ensi vuodelle kaavailtujen Karvataskun leikkipaikan ja Varissuon kenttien viheralueiden suunnitelmat viedään seuraavaksi lautakuntaan päätettäväksi. Ulkokuntoilualueen urakka on suunniteltu kaksivuotiseksi 2020–2022, Suurpäänpuiston kentän vuoro on näillä näkymin vuonna 2021 ja Annikan aukion 2022, jatkaa Kaukola.

Valaistuksella ja keskeisellä asutuksen läheisellä sijainnilla yritetään varmistaa se, että puistoalueet todella palvelevat kohdeyleisöään. Varissuolle ei ole tarkoitus tehdä lisää puistotilaa laitapuolen kulkijoille, jotka olivat huolenaiheena Akseli Kiinteistöpalveluille toimitetuissa lausunnoissa.

Kierrätyksessä haasteita

Akseli Kiinteistöpalvelujen asiakaspalveluesimies Pirjo Vuorisen mukaan kierrätysasioissa riittää vielä työnsarkaa.

Akseli Kiinteistöpalvelujen asiakaspalveluesimies Pirjo Vuorisen mukaan kierrätysasioissa riittää vielä työnsarkaa. Haasteellisimmaksi osoittautunutta biojätekeräystä kiinteistöpalveluissa tarkkaillaan viikoittain.

– Taloyhtiöissä kaikkein parhaimmat tulokset ovat muovin- ja lasinkeräyksestä. Muutamissa kohteissa on ollut lumppukeräysastia, johon osa asukkaista on hajusta päätellen vienyt seka- ja biojätettä. Jossain yhtiöissä biokeräys sen sijaan onnistuu jo 80–100 prosenttisesti, mutta toisissa valitettavasti 15 prosenttisesti, Vuorinen summaa.

– Yksi syy biojätteen keräyksen ongelmallisuuteen on varmaan se, kun vanhemmista keittiöistä löytyy edelleen vain yksi jäteastia eikä kaksiosaista lokeroitua. Toinen syy on ihan se, että eritteleminen koetaan työläänä, lisää Vuorinen.

Vuorinen kertoo, että taloyhtiöiden ilmoitustauluille on toivottu muistutusta Akselin pihalla sijaitsevasta kierrätyspisteestä.

– Uudet asukkaat eivät kierrätyspisteestä välttämättä aina tiedäkään. Kierrätystietoisuuden edistämisessä teemme yhteistyötä Lounais-Suomen jätehuollon kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy