Nelonen huipentuu – juhlitaanko nousua Naantalissa vai Raisiossa?

Alasarjajalkapallossa pelataan viikonloppuna Nelosen jännittävä päätöskierros. Seutusanomat osallistuu kierrokseen lähettämällä yhden ottelun suorana SeutuTV:n kautta sekä seuraamalla raisiolaisten ja naantalilaisten välistä nousukamppailua.

JALKAPALLO. Länsi-Suomen piirin Nelonen päättyy tulevana viikonloppuna suurten panosten otteluihin ympäri maakuntaa. Putoamis- ja nousutaistelu käy kuumana, ja varsinkin Raision Raikulan nurmella ratkotaan lauantaina 22. syyskuuta suuria asioita, kun joko Raisiosta tai Naantalista tulee nousija sarjaporrasta ylemmäksi.

Satakunnan ja Turun jalkapallopiirien yhdistyminen toukokuussa 2016 on aiheuttanut myös sarjatarjottimiin muutoksia ja kasvukipuja. Nuo kivut ovat muutamaa pelikierrosta vaille valmiita, ja tuskin olivat piiritoimistolla onnistuneet edes suunnittelemaan näin jänniä vaiheita. Kolmosessa ja Nelosessa on todella monella joukkueella vielä pelattavaa, ja jopa ottelunsa päättäneillä seuroilla on jännitettävää.

Nousujuhlat joko Naantalissa tai Raisiossa

Nelosen sarjakausi tulee päätökseensä viikonlopun aikana. Kauden päätteeksi Kolmoseen nousee vähintään kolme joukkuetta. Näistä kaksi on jo varmistanut paikkansa. Jyrkkälän Tykit voittavat oman lohkonsa kun taas Paimion Haka vei toisen lohkon. Kolmannen varman nousun paikan ottaa joko raisiolainen Raisio Futis tai naantalilainen VG-62. Jotta keitos olisi tarpeeksi maukas, pelataan ratkaiseva ottelu tulevana lauantaina Raision Raikulan nurmella kello 14.15. Tuolloin vastakkain ovat VG-62 ja kotijoukkue Magen AK, joka pelaa putoamisuhan alla sarjapaikastaan. RaiFu:n kausi on jo pelien osalta ohi.

– Aika iso osa edustusjoukkueen porukasta löytänee tiensä lauantaina Raikulaan. Pientä onnea tietysti kaivataan, koska ennakkokaavailussa VG on ennakkosuosikki. Mutta onni kuuluu jalkapalloon, ennakoi Raisio Futiksen päävalmentaja Jari Nokkoudenmäki viikonlopun ottelua.

RaiFu:lla on parhaillaan sarjataulukossa 41 pistettä. VG hengittää niskaan kahden pisteen päässä, ja voitosta tulee kolme pistettä. Näin ollen ainoastaan naantalilaisten voitto estäisi raisiolaisten nousujuhlat.

– Aika tavalla ykkösmiehistö saadaan liikkeelle ja totta kai ihan tosissaan mennään kaatamaan Magenia, naantalilaisten pelaaja ja joukkueenjohtaja Karo Kymäläinen summaa VG:n tilannetta.

Kymäläinen harmittelee myös keskinäistä ottelua RaiFu:n kanssa. Viikko sitten raisiolaiset kaatoivat VG:n 2–1 loppuhetkien voittomaalilla.

– Ihan ok fiilis ottelun alla, vaikka edelleen vähän kalvaa, ettei keskinäisestä RaiFu-ottelusta saatu edes pistettä, Kymäläinen jatkaa.

Tuo piste olisi varmistanut naantalilaisten nousun.

Magen AK paljon vartijana

Länsi-Turussa perustettu Magen AK on paljon vartijana yhden nousijan kohdalla. Magen pelaa itse säilymisensä puolesta, mikä lisää VG-ottelun panoksia.

– Viivat taulukossa on tavoittamattomissa, mutta laskennalliset mahdollisuudet meillä on jatkaa Nelosessa myös ensi kaudella. Sen lisäksi saatiin pisteet jo keväälläkin VG:ltä, niin emme näe liian isoa vuorta kiivettäväksi, Magen AK:n Otto Vilo summaa joukkueensa tilannetta.

Miksi Magen sitten raunistulalaisena joukkueena pelaa Raisiossa kotiottelunsa?

–  Halusimme joukkueellemme oman kotinurmen, jonka vuoksi kotiottelut pelataan Raisiossa. Turulla ei nurmikenttää ole Nelosen joukkueille tarjota. Meidät on kaiken lisäksi perustettu Länsi-Turussa, josta ei matka Raisioon ole pitkä huolimatta yhden kunnallisen rajan ylittämisestä, Vilo jatkaa.

Raisio Futiksessa ei nähdä nousua pakollisena päätöksenä kaudelle. Seura on tehnyt oikeanlaisia päätöksiä lähimenneisyydessä, mikä kantaa tähän päivään. Se ei ole jalkapalloperheeltä jäänyt huomaamatta.

– Positiivinen fiilis jäi kaudesta. Pienet kompastumiset kärkikolmikon ulkopuolisia vastaan vähän harmittavat. RaiFu on nyt vakiinnuttanut paikkansa Raision ykkösenä. Kunnia heille, jotka kymmenen vuotta sitten päättivät laittaa junioripuolen kuntoon. Nyt se kantaa hedelmää edustukseen asti, Nokkoudenmäki kertoo.

Naantalissa puolestaan tavoite on kauden alusta asti ollut selvä, eivätkä he pelkää sanoa sitä ääneen.

– Kova tahtotaso on tietysti nousta Kolmoseen, Kymäläinen lataa itsevarmasti, mutta ei missään nimessä ylimielisesti.

SeutuTV mukana livelähetyksellään

Perjantai-iltana kello 19.30 Yläkentällä kohtaavat sarjavoiton varmistanut Jyrkkälän Tykit ja ÅCF. Ottelu on äärimmäisen mielenkiintoinen Nelosen putoamiskamppailun vuoksi. Samaan aikaan, kun ÅCF pyrkii tietysti voitolla varmistamaan paikkaansa ensi kauden Nelosessa, Raunistulassa, Littoisissa ja Kaarinassa toivotaan jyrkkäläläisten voittoa. Keskikasti on tiukka ja nelikosta – Kaarinan Reipas, Littoisten Työväen Urheilijat, ÅCF ja Turun Weikot 2 –vain kolme pelannee Nelosta myös ensi kaudella. Kaikki ovat viiden pisteen sisällä, ja tukevimmin tolpillaan seisoo Kaarinan Reipas.

Suoran lähetyksen näet Turun Seutusanomien sivulla 19.20 alkaen. Alla tiivistelmä levikkialueemme joukkueista Länsi-Suomen Nelosessa.

Lohko 1

Kaarinan Reipas:
Viimeisellä kierroksella yksi piste riittää varmistamaan paikan Neloseen myös kaudelle 2019. Tappiollakin todennäköisesti jatkavat Nelosessa maalieronsa turvin. Putoamiseen vaaditaan suurehko ihme, joka ei ole riippuvainen pelkästään Nelosesta. KaaRe kohtaa viimeisessä ottelussaan nousupaikassa kiinni olevan Jomala IK:n.

Littoisten Työväen Urheilijat:
LTU kohtaa viimeisellä kierroksella ”Littoisten derbyssä” Liedon. Voitolla sarjan peräpäähän jämähtäneestä Liedon Pallosta LTU varmistaa paikkansa Nelosessa. Muussa tapauksessa tarvitsevat apuja JyTyltä.

TuWe 2:
Weikkojen kakkosjoukkue on pelannut parempaa futista, mitä pisteet sarjataulukossa näyttävät. Nyt vastassa on Euran Pallo, jolla ei ole pelkoa putoamisesta eikä noususta. TuWe tarvitsee voiton ja samaan aikaan ÅCF:n pitää hävitä, jotta olisi edes teoreettinen mahdollisuus säilyä Nelosessa.

Lieto:
Liedon Pallon edustusjoukkue matkaa Vitoseen. Joukkueella on päätöskierroksella enää kiusaajan rooli.

Lohko 2

Paimion Haka:
Haka voittaa kakkoslohkon ja nousee takaisin Kolmoseen. Tämä tarkoittaa kuumien Peimarin paikallispelien paluuta vuonna 2019.

RaiFu ja VG-62:
Heidän tilanne käsiteltiin artikkelissa tarkemmin.

Piikkiön Palloseura:
Piikkiöläiset jatkavat Nelosessa. He sijoittuvat lopullisen taulukossa neljänneksi käy viimeisessä ottelussa FC Eurajokea vastaan millä tavoin tahansa.

Magen AK:
Tarvitsevat viimeiseltä kierrokselta enemmän pisteitä, mitä jumbojoukkuetta vastaan pelaava Hot Lips saa. Muussa tapauksessa jäävät odottelemaan täydennösmenettelyä. Kohtaa viimeisessä ottelussaan VG-62:n.

AC Sauvo:
Sauvon visiitti Nelosessa päättyy tältä erää. Kohtaavat viimeisen kierroksen ottelussaan sarjavoiton varmistaneen Paimion Hakan.

Kuuvuoren Laaki:
KuuLan visiitti Nelosessa on ranskalainen ja ensi kauden sarjataso on Vitonen.

Mikko Seppälä