Remonttikaudesta ja tihutöistä selvittyään Maskun teatteriyhdistys nousee entistäkin ehompana uuteen keväällä alkavaan kauteen. Ensimmäisiä lukuharjoituksia on jo pidetty, mutta ensi kesän näytelmästä saadaan tietoa tuonnempana.
MASKU. Ilkivallastakin kärsinyt Maskun teatteri on ehkä harrastajamäärältään pieni mutta sitäkin pippurisempi. Teatterilla on talkoiltu viime kuukausina ahkerasti uuden katsomon kimpussa. Samalla on käynnissä myös kotisivu-uudistus.
Viimeisimmät talkoot teatterilla järjestettiin viime lauantaina.
– Katsomo oli tullut tiensä päähän ja tarvitsi uuden laudoituksen. Projektiin aloimme keväällä, kun olimme tehneet päätöksen esitystauosta. Kymmenen aktiivijäsenemme lisäksi talkoissa ovat olleet isona apuna Maskun Palloseuran P06-joukkue, Maskun teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Bogel kertoo.
Hämmästystä teatteriyhdistyksen jäsenissä herätti kaupunginhallituksen toukokuinen kokous, jossa käsiteltiin teatterirakennusten myyntiä.
– Epähuomiossa listalle joutuneet katsomo- ja lavasterakennukset pyyhittiin sieltä pian pois, koska ne ovat yhdistyksemme omistuksessa. Kunnan omistamista rakennuksista Humikkalan maja sen sijaan on edelleen myyntilistalla, Bogel toteaa.
– Toivomme kuitenkin, että saisimme jatkaa syys–talvikauden harjoituksia edelleen Humikkalan majalla, koska jos sitä ei ole, joudumme etsimään harjoituksillemme joka kerta uuden paikan. Onhan majan sijaintikin tässä samassa pihassa paras mahdollinen ajatellen harjoitusrekvisiitan roudaamista, Bogel lisää.
Tuhotyöt riesana
Tänä kesänä kun yhdistyksellä ei ollut varsinaista teatteritoimintaa, se järjesti kirppistapahtumia. Normaalia esityskesää hiljaisemmat kuukaudet toivat mukanaan ikäviä lieveilmiöitä.
– Lavasteita oli rikottu, aitaa kaadettu ja revitty lautoja seinästä. Lisäksi lavastevessaan oli tehty ihan oikeita jätöksiä, luettelee Arja Penttinen teatteriyhdistyksestä.
– Jaoin kuvia tuhotöistä Kanta-Maskun puskaradio -nimiseen Facebook-ryhmään ja saimme sitä kautta paljon tsemppipalautetta. Alueen asukkaat ovat myös selkeästi terästäneet näkö- ja kuuloaistejaan tihutöistä kuultuaan ja raportoivat meille hämäristä hiippareista, kiittelee Penttinen.
Ilkivaltaa on ilmennyt teatterilla ennenkin, mutta suuremmilta tuhoilta on viime aikoina onneksi säästytty.
– Olemme saaneet välillä tekijöitä kiinnikin, juuri läheisten asukkaiden tekemien havaintojen perusteella. Tekijöissä on kaikenikäistä sakkia. Uutta katsomoa ja tulevia lavasteita täytyy kyllä suojella valvontakameran avulla, Bogel sanoo.
Tämän kesän ilkivaltaa edelsi noin vuosi sitten ikävä tapaus, jossa Kakolanmäellä toimintansa lopettaneen Teatteri Poltteen Maskun teatteriyhdistykselle lahjoittamat katsomorakenteet lähtivät mönkijäkuskin matkaan.
– Ne olivat olleet pitkään tässä taivasalla vähän sekaisemmassa järjestyksessä. Vasta sitten kun siivosimme laudat nätteihin pinoihin, ne kelpasivat varkaalle, Arja Penttinen ihmettelee.
Uusi kausi, uudet kujeet
Nyt uuteen kauteen katseensa kääntänyt teatteri kaipaa riveihinsä lisää tekijöitä.
– Teatterissa riittäisi puuhaa sekä lavalla että taustatehtävissä. Harrastus on sitovinta näyttelijöille, jotka jatkavat harjoitusperiodin jälkeen intensiiviseen esityskauteen. Muitakin tekijöitä kaivataan esimerkiksi lavastukseen, puvustukseen, markkinointiin sekä puffettiin, Bogel innostaa.
Maskun teatterin juuret ovat Humikkalan Omakotiyhdistyksen teatterijaostossa, joka esitti ensimmäisen näytelmänsä kesällä 1981. Vuonna 1990 se muutti nimensä Humikkalan Teatteriyhdistykseksi ja vuonna 2000 Maskun Teatteriyhdistykseksi.
Aluksi teatteri toimi satunnaisissa esityspaikoissa. Ensimmäisenä nykyiselle teatterialueelle rakennettiin monitoimirakennus 1989–1990. Vuonna 1992 rakennettiin katsomo-osa.
– Uusi katsomo on rakennettu edeltäjänsä mukaiseksi, koska he, jotka ensimmäisen katsomon tänne pystyttivät, olivat rakentaneet sen hyvin selkänojineen ja esteettömine penkkeineen, kehuu Kirsti Bogel.
Jatkossa teatteri on suunnitellut markkinoivansa tiloja muillekin käyttäjille.
– Täällä voisi hyvinkin pitää esimerkiksi yhteislauluiltoja ja vaikka mitä. Kaiken häppeningin ei tarvitse olla meidän yhdistyksemme järjestämää, kun nämä tilat soveltuvat niin moneen, Bogel ideoi.
Katariina Mäkinen-Önsoy