Kaarinan Mökki Gallerian metsä avautuu teatterinäyttämönä

Sibel Kantolan (vas.), Tove Lipposen, Carmela Johanssonin ja Martina Laineen yhteistyönä syntyi kaksikielinen interaktiivinen teatteriretki peikkometsään, jollaiseksi kaarinalaisen Mökki Gallerian takainen metsä muuttuu syys–lokakuun ajaksi. Kuvat: Ragip Önsoy.

Kaarinalaisen Sibel Kantolan kuvittamasta lastenkirjasta syntyi jännittävä Trollskogens äventyr – Taikametsän seikkailut -teatteriretki, jota esitetään tarinan synnyinpaikassa, Mökki Galleriassa syys–lokakuussa.

KAARINA. Kaarinan Rauhanlinnassa sijaitsevassa Mökki Galleriassa saa ensi-iltansa 6. syyskuuta Sagametsä-työryhmän Trollskogens äventyr – Taikametsän seikkailut -näytelmä. Näytelmää esitetään syys–lokakuussa pääasiassa päiväkoti- ja luokkaryhmille, mutta luvassa on myös muutama avoin perheille suunnattu esityskerta.

Sunnuntaina 9. syyskuuta Mökki Galleriassa vietetään avointa perhepäivää, jonka yhteydessä pidetään kaksi avointa esitystä. Kaksikielisen esityksen yleisöksi suositetaan 4-vuotiaita ja sitä vanhempia lapsia, Sagametsä-työryhmän tuottaja Carmela Johansson kertoo.

Mökki Gallerian yrittäjä–kuvittaja Sibel Kantola pitää samana päivänä tiloissaan kirppistä ja pop up -kahvilaa. Lisäksi tapahtumassa pääsee askartelemaan sekä keppihevostelemaan omalla tai lainakepparilla.

Myös tarinan alkulähteillä eli mökissä voi vierailla. Kerron mielelläni sadun hahmoista lisää. Tavoitteenani on antaa lapsille alkusysäys kuvalliseen tarinankerrontaan, innoittaa heitä käyttämään mielikuvitustaan ja luovuuttaan, Kantola sanoo.

Kaarinan Mökki Gallerian Sibel Kantola.

Kirjasta näytelmäksi

Esitys pohjautuu Sibel Kantolan ja turkulaiskirjailija Ian Bowien viime vuonna julkaisemaan kirjaan Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut, Taikametsän mörkö.

Mökki Galleria ympäröivine metsineen on toiminut inspiraationi lähteenä kirjan kuvitukselle, joten on luonnollista, että sadusta dramatisoitu näytelmä esitetään täällä. Tuntuu kyllä vieläkin uskomattomalta, että Sagametsä-työryhmä onnistui tekemään Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailusta näin upean teatteriretken! huudahtaa Kantola iloisena.

Esitys on teatteri-ilmaisun ohjaajien Tove Lipposen ja Carmela Johanssonin sekä sosionomi/lastentarhanopettaja Martina Laineen muodostaman Sagametsä-työryhmän ja Mökki Gallerian ensimmäinen yhteistyö.

Toivon, että metsäretkimäinen näytelmä herättää laajaa kiinnostusta kohdeyleisössään. Sillä tavoin voimme järjestää mahdollisesti lisäesityksiä, Lipponen toteaa.

Projektia ovat tukeneet Svenska Kulturfonden ja Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond.

Ystävyys keskiössä

Vaikka kirjallinen teos vaati työryhmältä dramaturgillista sovitusta teatteriesitykseksi, tietty opettavainen sanoma tarinassa on ja pysyy.

Kaiken keskiössä on ystävyys ja suvaitsevaisuus. Interaktiivisessa näytelmässä tärkeään rooliin astuvat myös pedagogiset aspektit: Metsässä Matias Maahisen kanssa kulkiessamme havainnoimme ympäristöä, opettelemme kasveja ja saamme samalla kielikylvyn,sillä jokaisessa esityksessä puhutaan sekä suomea että ruotsia, Carmela Johansson sanoo.

Martina Laine esittää Matias Maahista Trollskogens äventyr – Taikametsän seikkailut -teatteriretkellä.

Matias Maahisen ja Pörri Peikon seikkailut on Sibel Kantolan mukaan runsaasti kuvitettu satukirja, joka saa jännittävine sattumuksineen ihanan inhottavasti niskakarvat pörhölleen.

Se on oikeastaan Aurinkokustannuksen vika, että teoksen mörköhahmo on niin kamalan näköinen. Kustantaja oli nimittäin sitä mieltä, että ensimmäiset luonnokseni metsän pahiksesta olivat liian söpöjä, nauraa Kantola.

Saaga peikkometsästä jatkuu

Kantola on koko ikänsä rakastanut satuja ja taianomaisia maailmoja mielikuvituksellisine hahmoineen.

Jatkoa Matias Maahisen seikkailuille on luvassa. Ian Bowie on kirjoittanut jatko-osia englanniksi, enää niistä puuttuvat käännökset suomeksi ja ruotsiksi sekä kuvitukseni. Tästä lähtien kirjankustantajana toimii Mökki Galleria, jonka nimissä olemmekin Ianin kanssa julkaisseet jo ensimmäisen teoksemme, How You Got Your Name, gallerian yksivuotisjuhlien kunniaksi, lisää Kantola.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Historiallisessa kulttuurimaisemassa, Rauhanlinnan kartanon ja luonnonsuojelualueen tuntumassa sijaitseva 1800-luvulla rakennettu Mökki Galleria tunnetaan vanhempien paikallisten asukkaiden keskuudessa Aallon mökkinä.

Vuonna 2017 mökin kunnostus saatiin päätökseen, ja mökki sai korjattuna uuden elämän tunnelmallisena galleriana ja galleristi Sibel Kantolan ateljeena.

Kuukausittain vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Mökki Gallerian eteisessä on pysyväisnäyttely Aallon mökin historiasta.