Raision museon kuukauden esine: Väkipuukko eli skramasaksi

RAISIO. Raision museo Harkon elokuun esine on Mahittulasta Tuomalan poltto- ja ruumiskalmistosta löydetty väkipuukko eli skramasaksi. Raudasta taotun suoraselkäisen väkipuukon pituus on 48 cm ja terän leveys on 3,4 cm. Sen terä on koristeltu molemmin puolin kahdella uralla. Väkipuukko on osa asehautausta, johon kuului miekka, ango, kilvenkupura, kuolaimet ja rengasneula. Hautauksen yhteydessä kaikki esineet oli rikottu.

Väkipuukko on yksiteräinen ase, joka on tavallista veistä suurempi, mutta miekkaa pienempi. Väkipuukot ovat pääasiassa merovingiajan (575–800 jKr.) esineistöä. Väkipuukkojen terien pituus vaihteli 20–80 cm:n  välillä. Terän muotojen perusteella väkipuukot on jaettu erilaisiin tyyppeihin. Tuomalan kalmistosta löydetty väkipuukko on ns. suoraselkäistä eli suomalaista tyyppiä. Tyypin väkipuukot olivat yleisiä 700-luvulla jKr.

Kansallismuseon kokoelmiin numerolla KM19000:3388 liitetty väkipuukko on ollut esillä Harkon näyttelyissä kahdesti. Tällä hetkellä se on Helsingissä Museoviraston kokoelmavarastossa.

Jari Näränen
arkeologi
Raision museo Harkko