Radioamatööripäivää vietetään sunnuntaina Nautelankoskella

LIETO. Nautelankosken museossa Liedossa vietetään sunnuntaina 12. elokuuta vapaapääsyistä radioamatööripäivää.

Lauri Nautelan museoon kahdeksatta kertaa perustettava radioasema lähettää viestejä puheella ja sähkötyksellä puolesta päivästä alkaen kolmen tunnin ajan. Operaattoreina radioasemalla ovat Jouko Lehto OH1NN ja Matti Seulanto OH1LAR. Yhteyksiä pidetään radioaseman tunnuksella OI1AX. Muita radioamatöörejä kutsutaan mukaan vasta-asemiksi.

Lauri Nautelan museoon perustettavan radioamatööriaseman lähettävinä ja vastaanottavina radioina on kaksi uutta Japanissa rakennettua radiota. Viestintäkäytössä olevien radioiden lisäksi nähtävillä on VRFK, japanilainen sissiradio, korsuradio, panssarivaunuradio, ruotsalainen laivaradio sekä salauskiekko Allu.

Radiolähetysten ohella kerrotaan radioamatööritoiminnasta sekä radioamatööriksi opiskelusta. Jokaiselle museovieraalle annetaan radioamatööritoiminnan esittelylehti.

Iltapäivällä kello 13 alkavassa esitelmätilaisuudessa Viestikeskus Lokin toiminnasta ja vaiheista kertoo Leo Salonen Varsinais-Suomen Viestikilta ry:stä. Kuvamateriaalia esitelmässä on runsaasti, erityisesti sota-ajalta, mutta myös nykyisestä käytöstä museona.

Radioamatööripäivän valmistelu aloitetaan radioaseman rakentamisella lauantaina 11. elokuuta kello 10 alkaen, jolloin museon alueelle asennetaan HyEndFed-antenni. Tämän jälkeen aloitetaan radioaseman rakentaminen Lauri Nautelan museoon sekä yhteyskokeilut radiolla.

Sunnuntaina radioaseman lähetykset alkavat heti kello 12 museon auetessa. Radioasema vaikenee kello 15, jonka jälkeen se puretaan.

TSS