Kuntapäättäjän kulma: Pitkäjänteinen kehittäminen jatkuu Ruskolla

KOLUMNI. Kunnan toiminnan kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Jos halutaan, että kunta on hyvä, elinvoimainen ja vetovoimainen asuinpaikka, se edellyttää virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä pitkäjänteistä, kokonaisvaltaista suunnittelua ja hyväksytyn suunnitelman mukaan toimimista. Kunta ei tule hyväksi sattumalta. Hätiköityjä päätöksiä, joiden seurauksia ei ymmärretä, seuraa yleensä nippu uusia päätöksiä, joilla joudutaan korjaamaan huonosti valmisteltuja päätöksiä. Asioita on aina harkittava monen eri tekijän kautta. Päätöksen vaikutukset lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä on mietittävä. Kun yhteisiä asioita hoidetaan, on kaikkien kuntalaisten etu muistettava tasapuolisesti. Kun talouden suhdanteet ovat hyvät, asioita on helpompi hoitaa hyvän verorahoituksen avulla. Mutta, kuten tiedämme, ennen pitkää tulevat huonommat ajat, joihin on varauduttava.

Ruskolla tilanne on nyt hyvä taloudellisessa mielessä. Työttömyysprosentti on pieni ja verotuloja on kertynyt tänäkin vuonna toistaiseksi budjetoitua enemmän. Muutama vuosi sitten tilanne oli toinen. Useamman vuoden ajan jouduttiin tekemään alijäämäisiä budjetteja. Niiden vuosien yli päästiin kuitenkin ilman leikkauksia tai lomautuksia tarkalla taloudella ja koska oli jo sitä ennen varauduttu hyvin. Oleellista on pysyä sovitun budjetin mukaisissa luvuissa ja valvoa niissä pysymistä.

Syksyn budjetointiin valmistautuessa on ensi vuoden ja taloussuunnitelmavuosien toimintaa peilattava pitkäntähtäimen suunnitelmiin. Ne lähtevät strategiasta ja niihin liittyvistä elivoima-, hyvinvointi- ja osallisuusohjelmista. Kyseisiä suunnitelmia on käsitelty kevään ja kesän aikana useassa yhteydessä. Tulevien vuosien budjetit raamittuvat näiden ohjelmien määrittämiin puitteisiin. Myös hallintosääntöä on uudistettu kevään mittaan ja se pitäisi saada hyväksytyksi virallisesti pian.

Lämpiman ja aurinkoisen kesän aikana oli hyvä vetää henkeä, koska syksystä tulee työntäyteinen. Kunnan sisäisten asioiden lisäksi mielenkiinnolla odotamme vieläkin soten ratkaisua. Saadaanko siihen viimein jokin päätös ja miten se tulee vaikuttamaan? Sitä odotellessa täytyy nyt keskittyä niihin asioihin, jotka ovat omissa käsissämme.

Sisko Hellgren

Ruskon kunnanhallituksen pj.