Vettä aletaan tutkia Raisiossa tänään – tuloksia odotellaan huomiseksi

RAISIO, NAANTALI. Raisiossa ja Naantalissa on käynnissä laaja vedenjakeluhäiriö, jonka aikana juomavesi on keitettävä. Vesi on paikoin kokonaan poikki ja joissain kaupunginosissa veden paine on laskenut.

Häiriö johtuu maanantaina hajonneesta runkovesilinjan liitoksesta, joka sijaitsee Raisiossa ns. Saparo-linjan liitoskaivossa välillä Saramäki Parolanpuisto. Vikaa korjataan edelleen. Häiriön kestoa ei vielä tiedetä.

Paineettomilla alueilla putkiin on voinut päästä likaantunutta vettä. Varotoimenpiteenä kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5–10 minuuttia. Pesuvetenä vettä voi käyttää normaalisti. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

– Veden laadun tutkimukset aloitetaan tänään ja alustavia tuloksia saadaan todennäköisesti huomenna, kertoo Raision kaupungineläinlääkäri Anu Murro.

Veden keittokehoitus on voimassa siis vähintään huomiseen koko Raisiossa ja Naantalissa, poislukien Velkua ja Livonsaari.

– Veden keittokehoitus on varotoimenpide. Vielä emme ole kuulleet, että kukaan olisi saanut oireita, mutta näillä helteillä vatsatautiepidemia voisi olla kohtalokas, joten juomaveden keittämistä tulee jatkaa, kunnes toisin tiedotetaan, Murro neuvoo.

Turun Seudun Vesi Oy avasi maanantaina Turusta kaksi korvaavaa putkilinjaa Raisioon ja Naantaliin, mutta niiden kautta ei saada suurta määrää vettä toimitettua. Sen vuoksi vedenkäyttö on rajoitettava minimiin.

Talousveden käyttöohjeet keittokehotuksen aikana

  • Keitä kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse erikseen keittää.
  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
  • Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.
  • Muista keittää myös mehun laimentamiseen ja jääkuutioiden tekemiseen käytettävä vesi.
  • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen käyttöä.