Sillikesä avataan Röölässä 9.6.

Röölän Silli ja Uussi Peruni. Kuva: Tuulamaria Kangaslampi.

NAANTALI. Suomen sillikesän virallisia avajaisia vietetään perinteisesti Rymättylän Röölän idyllisissä maisemissa lauantaina 9. kesäkuuta. Tilaisuuden avaa kello 10 kansanedustaja Ilkka Kanerva, jonka johdolla uuden sillin tynnyri juhlallisesti korkataan. Suomen Sillikonttori, Osuuskunta Rymättylän Varhane sekä Ravintola Röölänranta hemmottelevat yleisöä ilmaisella sillin ja uusien perunoiden tarjoilulla.

Mukana sillijuhlallisuuksissa on Suomen Sillikonttorin hallituksen puheenjohtaja Matti Ruuska muistetaan ensin Tuusulassa ja sitten Röölässä toimineen Boyfood Oy:n perustajana.

– Ruuska oli myös järjestämässä ensimmäisiä sillimarkkinoita Röölässä vuonna 1991. Alussa Boyfood järjesti tapahtuman vuosittain, ja sen jälkeen silloin tällöin vuoteen 2004 asti. Sillitehtaan ostanut islantilaisyritys järjesti vielä vuonna 2007, kunnes perinne elvytettiin uudelleen eloon vuodesta 2013 alkaen, Röölän Kylätoimikunta ry:n Tuulamaria Kangaslampi kertoo.

Päivän aikana voi piipahtaa myös Röölässä sijaitsevassa myllymuseossa ja Silliperinnekeskus Dikselissä, joka avaa vierailijalleen sillinkalastuksen vaikuttavaa historiaa museonäkökulmasta.

– Samalla Dikselissä avautuu Heta Saarelaisen taidenäyttely, opastettuja kierroksia Dikselissä vetävä Röölän kyläaktiivi Pertti Lehto sanoo.

Kello 10–16 avoinna olevalla Röölän kylähuoneella on uusi 580-vuotispostimerkki myynnissä.

– Röölän 21. heinäkuuta vietettävien 580-vuotissyntymäpäivien ohjelma on valmis ja kirja teon alla, Kangaslampi toteaa.

Naantalin kaupungin saaristolautakunta on huhtikuun kokouksessaan päättänyt tukea saariston kesätapahtumia järjestämällä Föli-kuljetuksen 9.6. Röölän Silli ja Uussi Peruni, 16.6. Livonsaaripäivä ja Suvilystit sekä 21.7. Jaakonmarkkinat -tapahtumiin.

Fölibussi lähtee Naantalista Röölään tunnin välein kello 9.30 alkaen. Röölässä pysäkki viinitehtaan alueella. Ilmaisia merikuljetuksia järjestetään m/s ISLA yhteysaluksella välillä Turku–Röölä–Turku. Sata ensimmäistä mahtuu mukaan polkupyörineen.

Katariina Mäkinen-Önsoy