Rymättylän teatterikerhon kesänäytelmässä seikkaillaan peikkometsässä

Pönni-peikko (Anna Arvola) väittää ystävälleen Hillankukalle (Mira Tuominen), että lammessa asuu pelottava näkki. Kuvat: Ragip Önsoy.

Rymättylän Teatterin kesässä nähdään Pönni ei ole enää vihainen -satunäytelmä, joka toimii kunnianosoituksena paikallisen kirjoittajansa Hilla Laakson muistolle.

NAANTALI. Rymättylän Teatterissa nähdään tänä kesänä versiointi Pönni-peikko-sadusta, jonka on alun perin kirjoittanut Rymättylän Aaslaluodolla elänyt Hilla Laakso eli Hankan Hilla. Pönni ei ole enää vihainen –näytelmämuotoon tekstin on dramatisoinut ohjaaja Soili Nurmi.

Kun teatterimme aikuisnäyttelijät halusivat pitää tänä kesänä taukoa, päätimme perustaa teatterikerhon, johon liittyi kymmenen innokasta harrastajaa. Näytelmäharjoitusten alkaessa saimme mukaan vielä pari nuorta. Kaksipäiväisen esityskauden 16. – 17. kesäkuuta kattavan satunäytelmämme rooleissa nähdään siis 8–13-vuotiaita rymättyläläisiä ja naantalilaisia lapsia ja nuoria, Nurmi iloitsee.

Pönnin roolin on nopeasti omaksunut 11-vuotias rymättyläläinen Anna Arvola.

En ole aiemmin harrastanut teatteria, mutta nyt minua on tainnut puraista teatterikärpänen. Täällä on ollut koko ajan niin hyvä ryhmähenki. Jatkan varmasti, mikäli teatterikerho saadaan jälleen pystyyn ensi syksynä, Arvola sanoo hymyillen.

Pönni-peikon nimiroolin Rymättylän teatterikerholaisten Pönni ei ole enää vihainen -kesänäytelmässä tekee 11-vuotias rymättyläläinen Anna Arvola.

Arvola on eniten äänessä reilun puolen tunnin mittaisessa näytelmässä.

Minulla on 53 repliikkiä, jotka on jääneet mieleen vain ahkeralla harjoittelulla. Kun vuorosanoja ei tarvitse enää muistella, voi keskittyä paremmin roolihahmon ilmaisuun. Erilaisten tunteiden näyttäminen on roolihahmossani kaikkein parasta, lisää Arvola.

Koko perheen harrastus

Muissa rooleissa nähdään Sofia Elg, Helmiina Flinkman, Kiira Hänninen, Oonamaria Katsamaki, Alla Klaus, Etti Klaus, Helmi Lehtinen, Liina Lumiaho, Fanni Rask, Mira Tuominen ja Mira Ylinen.

Rymättylän teatterikerhoon osallistui muutama harrastaja myös Kanta-Naantalin alueelta. Harjoituksiin ja tuleviin esityksiin heitä kuljettavat vanhemmat, jotka ovat tuoneet oman panoksensa teatterin toimintaan.

Tästä on muodostunut perheemme yhteinen harrastus. Olemme muun muassa valmistaneet lavasteita ja muuta rekvisiittaa, keijujen roolissa loistavien Allan ja Ettin vanhemmat Kati Pohjois-Koivisto ja Jukka Klaus sanovat.

Teatteri on monipuolinen harrastus, josta hieman arat tyttäremme ovat selkeästi ammentaneet itseluottamusta ja rohkeutta. Etti on harrastanut nyt kolme vuotta ja Alla yhden vuoden Naantalin Teatterissa, jossa he ovat osoittaneet innostuksena jatkaa taas ensi syksynä, vanhemmat toteavat.

Kolmas näytelmäversiointi

Näytelmä esitetään muutama vuosi sitten yli 90-vuotiaana menehtyneen rymättyläläisen Hilla Laakson muistoa kunnioittaen. Sadun Pönni-peikosta painetuksi kirjaksi asti kirjoittanut Laakso kirjoitti koko ikänsä Rymättylään sijoittuvia lumoavia tarinoita, hilpeitä kronikoita ja filosofisia runoja.

Olen iloinen, että ehdin tutustua Hillaan. Löysimme toisistamme paljon samankaltaisuutta, ja hän kutsui minut usein kyläilemään luokseen. Vilkkaan mielikuvituksen omaavana Hilla oli kirjoittanut runoja ja satuja pienestä saakka, jonka vuoksi häntä oli pidetty outonakin, Soili Nurmi sanoo.

Sain Hillalta luvan käsikirjoittaa Pönnistä näytelmän, jonka kantaesityksen valmistelussa hän itsekin oli mukana. Näytelmää on esitetty nyt seitsemän vuoden välein eri kokoonpanolla ja eri paikoissa. Vuonna 2004 tekstiin tartuttiin Rymättylän koulun teatterikerhossa ja vuonna 2011 nuorten tarinapajassa, joka esiintyi Rymättylän seurakuntakodissa sekä Katavakodissa. Haluamme tämän kesän näytelmällä jälleen kunnioittaa hänen muistoaan, lisää Nurmi.

Katariina Mäkinen-Önsoy