Raision Alppiruusupuisto avautuu tuoksuineen lukion takana

Alkukesän luontonähtävyys

Alkukesän luontonähtävyys on saanut myös valtakunnallista huomiota sijoittuessaan kolmanneksi Vuoden Retkipaikka 2017 -äänestyksessä. Kuvat: Ragip Önsoy.

Raision ja Lounaisrannikon matkailuoppaat järjestävät toista vuotta puistokummeina alppiruusupuisto-opastuksia. Ensimmäinen puistoesittely on 5.6. kello 18–20. Uutuutena tänä vuonna on vieraskirja, johon voi kynäillä terveiset puiston ylläpitäjille.

RAISIO. Toukokuun lopulla kukoistukseensa avautunut Raision Alppiruusupuisto on nyt parhaimmillaan. Raision kaupungin vihersuunnittelija Markku Tuominen kertoo, että puistossa muutama lajike kukkii toisia aikaisemmin, mutta suurin osa on kukassa vielä ainakin reilun viikon verran.

– Pientä sadetta alppiruusutkin kaipaisivat. Pitkä lämmin ja aurinkoinen jakso lyhentää niiden kukinta-aikaa, joka on yleensä noin kolmen viikon luokkaa, Tuominen sanoo.

Alppiruusupuisto on istutettu talkootyönä vuosina 1999, 2008 ja 2016.

– Vuonna 2016 1,9 hehtaarin alueelle laajentuneessa puistossa on nyt reilu tuhat alppiruusua. Eri lajikkeita on 114, joihin kuuluu myös nykyisin alppiruusuihin laskettava suomalainen suopursu, Tuominen lisää.

Talvenkestävät ulkomaiset lajikkeet menestyvät

White Swan on kaunis valkoinen kärhö, joka kiipeää korkealle puiston puihin.

Kotimaisista alppiruusulajikkeista ensimmäisten joukossa kukkansa avasivat Elviirat ja Pohjolan Tyttäret. Ulkomaisista lajikkeista muutama oli kukassa jo ennen niitäkin.

– Oli kyse sitten kotimaisista tai ulkomaisista lajikkeista, yhteisenä kriteerinä tilaukselle on ennen kaikkea talvenkestävyys sekä tietysti kaunis kukinta ja näyttävä pensas. Jotakin viihtyvyydestä kertoo se, että pari alppiruusua on alkanut itää itsekseenkin istutustöissä varisseista siemenistä, Tuominen toteaa.

Alppiruusujen lisäksi alueella kukkivat myös muun muassa hemlokit, kurjenmiekat ja saniaiset sekä köynnöshortensiat ja kärhöt, jotka kiipeävät korkealle puiston puihin.

– Luonnonvaraisenakin kasvavia saniaisia on istutettu alppiruusujen juurelle. Muuten sekä aluskasvillisuus että puut metsään perustetussa puistossa ovat alkuperäisiä. Alppiruusut nimittäin menestyvät luontaisesti hapahkossa maassa juuri syväjuuristen puiden kuten mäntyjen aluskasvina, koska niiden juuristo on maan pinnalla, kertoo Tuominen.

Retkipaikkojen parhaimmistoa

Alkukesän luontonähtävyys on saanut myös valtakunnallista huomiota sijoittuessaan kolmanneksi Vuoden Retkipaikka 2017 -äänestyksessä. Työ puiston eteen on ollut pitkäjänteistä, ensi vuonna ensimmäisistä istutustöistä on kulunut jo 20 vuotta.

– Ensimmäiset alppiruusulajikkeet istutettiin tänne 19 vuotta sitten. Idean Raision omasta alppiruusupuistosta saimme vieraillessamme Elimäellä sijaitsevassa Arboretum Mustilassa, joka on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto, Tuominen kertoo.

– Näin alkukesästä tämä on todellinen retkikohde, jossa vieraillaan pitkin päivää ja illallakin, jatkaa Tuominen.

Alppiruusupuisto sijaitsee Kirkkoväärtinkujan päässä Raision lukion vieressä. Auton voi jättää lukion sorakentälle. Puiston läpi kulkee polkuja, joiden varsilla on useita penkkejä levähtämistä ja alppiruusujen ihailua varten.

– Tänne pääsee myös kevyenliikenteen reittejä pitkin, mutta pyörälläajo ei ole suotavaa alppiruusupuistoa halkovilla poluilla. Lisäksi huomauttaisin pysymään olemassa olevilla poluilla, sillä kosteikkojen ja katealuiden tallominen häiritsee istutuksia. Myös lemmikkieläinten tarpeiden teon voi suorittaa muualla, sillä jätöksistä voi koitua harmia niin kasveille kuin ihmisillekin, vihersuunnittelija Tuominen muistuttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy