Hali-Koira hurmaa Kustavissa – välitön vaikutus mielialaan

Taisto, Hellevi ja Salli lähtivät Haapasaaren ja Hali-Koiran matkaan kävelylle.

Tarjolla on koira-avusteista karvaterapiapalvelua, kun Maarit Haapasaari ja Hali-Koira Hilma ilmestyvät Kustavin Jaala-kotiin. Pian luvassa on kävelytreffit ja jumppaa. Hali-Koira kulkee Kustavin päiväkodissa, koulussa ja Jaalakodissa joka toinen viikko.

KUSTAVI. Hymy kirkastaa Kustavin Jaala-kodissa asukkaiden, henkilökunnan sekä vierailijoiden kasvot ja ilmapiiri virkistyy selvästi, kun leppoisan rauhallinen Hali-Koira Hilma ilmestyy näköpiiriin omistajansa Maarit Haapasaaren kanssa. Kyseessä ovat selvästi odotetut vieraat, mutta miten kaikki oikein sai alkunsa?

– Vuonna 2016 Mörk Ö -viikolle etsittiin kustavilaisten ja kesäasukkaiden tuottamaa ohjelmaa. Huomasin ilmoituksen ja puoliksi kustavilaisena tarjouduin vetämään lukukoiratoimintaa lapsille ja koira-avusteista jumppaa ikäihmisille, Maarit Haapasaari kertaa.

Marraskuussa 2016 Jaala-kodin asukkaille ja iäkkäämmille kuntalaisille toteutunut koira-avusteinen jumppa laulun säestyksellä onnistui hyvin ja kaikilla oli mukavaa. Kun tieto hauskanpidosta kiiri kunnan sosiaalijohtaja Marika Lehtisen korviin, hän kutsui Haapasaaren tapaamiseen ja siltä istumalta sovittiin lisää jumppahetkiä.

– Kokemusten myötä laajensimme koira-avusteista toimintaa ikäihmisten palveluista varhaiskasvatukseen ja kouluun. Kirjastotoimen kanssa toteutettiin alkuun myös lukukoiratoimintaa koiran toimiessa lukuseurana ja inspiraationlähteenä, Lehtinen kertaa.

Maarit Haapasaari luotsaa Jaala-kodissa jumppahetkeä Hilma-koiran kera.

Hali-Koira saapuu joka toinen viikko

Käytännöksi on sittemmin vakiintunut, että Hali-Koira kulkee Kustavin päiväkodissa, koulussa ja Jaalakodissa joka toinen viikko yhtenä päivänä. Lehtisen mukaan toiminannalla on terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, joita halutaan edelleen tavoitella. Esimerkiksi muistisairaisiin vaikutus voi kokemusten mukaan olla rauhoittava.

Positiivinen vaikutus ulottuu niin fyysiseen kuin henkiseen toimintakykyyn sekä tunnepuoleen. Vaikutus mielialoihin on välitön. Lehtisen mukaan myös kohteiden henkilökunta on huomannut piristävän ja henkistä hyvinvointia lisäävän vaikutuksen.

– Soten myötä ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin ja terveydenhuollon merkitys korostuu, joten aihe on ajankohtainen siinäkin mielessä, Lehtinen toteaa.

Allergia on Maarit Haapasaaren mukaan aiheuttanut vähäisesti ongelmia ja hyöty on lähes aina koettu suuremmaksi. Lisäksi ongelmia pystytään ennaltaehkäisemään esimerkiksi antihistamiinilla.

Kesällä Jaala-kotiin tulee uutena muun muassa korvarunotoimintaa. Se on runon kirjoittamisen metodi, jossa Haapasaari ja Hali-Koira sekä sanataiteilija ovat mukana inspiroimassa riimien syntyä ja keräämässä niitä.

Maarit Haapasaaren Berninpaimenkoirien saumaton toiminta ihmisten kanssa on pitkän koulutuksen tulos.

Alan edelläkävijä Suomessa

Maarit Haapasaari toi 2000-luvun alussa eläinavusteisen vapaaehtoistoiminnan Varsinais-Suomeen ja perusti ensimmäisen alan yhdistyksen Suomeen vuonna 2011. Hän kiersi ensin vapaaehtoisena koiran kanssa 10 vuotta saaden paljon kehitysideoita, kunnes päätti tehdä toiminnasta itselleen virallisen ammatin perustamalla yrityksen sen ympärille.

Asiakkaina ovat yksityiset palvelutalot, kunnat ja yhdistykset. Jo lapsesta saakka koiraihmiseksi tunnustautuva Haapasaari Hali-Koirineen tarjoutuu mielellään myös erilaisiin hankkeisiin. Vahvan kokemuksen lisäksi hän on kerännyt työkalupakkia kouluttautumalla laajasti, muun muassa eläinavusteiseksi valmentajaksi, eläintaitokouluttajaksi, eläinten kouluttajaksi, vammaisavustajaksi ja tukihenkilöksi.

Sosiaalijohtaja Marika Lehtinen (vas.) ja yrittäjä Maarit Haapasaari ovat tyytyväisiä Hali-Koirayhteistyön tuloksiin.

Marjo Peltoniemi