Face Painting -taidetta esillä Raision kirjastossa

Raisiolaisen Elli Lindholmin taidenäyttely on nähtävillä Raision kirjaston yläkerrassa elokuun loppuun asti. ”Nautin siitä, että voin kokeilla ihan kaikkea. Yhtenä päivänä voin olla ruma ja verinen zombi ja toisena päivänä laitan naaman täyteen glitteriä.”

Raisiolainen Elli Lindholm on tehnyt kasvomaalauksia, fantasiameikkejä ja meikki-illuusioita nyt puolisen vuotta. Tähän saakka hän on julkaissut kuvia Instagramissa nimellä @ellilindholmm, mutta nyt hän on pystyttänyt kotikaupunkiinsa ensimmäisen taidenäyttelynsä.

RAISIO. Raisiolainen Elli Lindholm, 24, on ripustanut kesäksi Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosastolle taidenäyttelyn, jossa on 19 valokuvaa hänen itselleen tekemistä kasvomaalauksista. Ensimmäisen maalauksensa hän teki viime halloweenina, joten harrastus on vielä tuore.

Silloin kaverit kysyivät, osaisinko tehdä heille kasvomaalauksia ja päätin kokeilla. Sitten aloin selailla netistä kuvia ja kokeilin, onnistuisiko tuo tai tuo ja kaikki onnistui, hän muistelee alkuvaihetta.

Taidot ovat karttuneet nopeasti ja nykyään hän pystyy tekemään perinteisten kasvomaalausten ja fantasiameikkien lisäksi myös todella vaikuttavia 3D-illuusioita. Lisäksi hän on alkanut suunnitella itse maalauksia mallista tekemisen sijaan.

Aluksi Lindholm harjoitteli tekemään kasvomaalauksia puolisolleen.

Maalasin samalla kun hän pelasi pleikkaria, ettei hänen aikansa käynyt niin pitkäksi. Mutta suurimmaksi osaksi olen itse ollut se ainoa saatavilla oleva malli, joten aika nopeasti harjoittelin tekemään itselleni. Yhteen maalaukseen kuluu yhdestä neljään tuntia, hän kertoo.

Miten itselleen maalaaminen sitten onnistuu?

Peilin avulla. Minusta on tullut aika hyvä pitämään toista silmää auki sillä aikaa, kun maalaan toista. Joskus maalaan silmät kiinni ja katson sitten kuvista millainen jälki tuli ja mitä pitää korjata, hän selittää.

Näyttelyn kuvat on ottanut Lindholmin puoliso.

Elli Lindholm: Third eye.

Sata sivellintä

Ensimmäiset työnsä Lindholm teki vanhoilla lasten kasvomaaleilla. Joululahjaksi hän sai uudet vesiliukoiset kasvovärit. Lisäksi hän käyttää niitä meikkejä, joita kotona sattuu olemaan. Väreihin ei siis tarvitse käyttää tuhottomasti rahaa, mutta meikkisiveltimiä hänellä on noin sata. Se on tarpeen, sillä kesken meikkaamisen ei oikein voi alkaa pestä ja kuivata siveltimiä.

Tavoitteeni on saada kolmiulotteinen tulos pelkillä maaleilla ja meikeillä ilman, että liimaan ihooni mitään. Näyttelyn töistä yhdessä on käytetty tekolunta ja yhdessä oikeaa hunajaa, mutta muuten käytössä on pelkkää väriä, hän kertoo.

Kiinnostus meikkaamiseen ja maskeeraukseen alkoi teini-iässä, jolloin Lindholm kärsi aknesta. Silloin hän opetteli YouTuben avulla meikkaamaan ihon virheitä piiloon.

Varmaan lukioaikana aloin enemmän meikata. Nykyään käytän joka aamu meikkaamiseen noin 45 minuuttia. Se on mulle se oma aika ja ihan lempipuuhaa. Vaikka me asuttiin välillä pienessä yksiössä, johon kaikki tavarat ei meinannut kunnolla mahtua, niin silti minulla oli meikkipöytä, hän kertoo.

Lindholmia on pienestä asti kannustettu maalamaan ja piirtämään. Hän kävi vuosia myös Tarja-Orvokki Virtasen vetämässä Lasten ja nuorten kuvataidekoulussa Raisiossa.

Tammikuussa hän osallistui jo ensimmäiseen kilpailuunkin, mutta menestystä ei tullut.

Silloin olin tehnyt näitä vasta pari kuukautta, enkä ollut maalannut vielä yhtään illuusiota. Nyt olen jo paljon taitavampi.

Elli Lindholm: Statue.

Endometrioosista toipumista

Lindholm sairastui opiskeluaikanaan endometrioosiin ja hänet leikattiin puolen vuoden aikana kaksi kertaa.

Suuri osa ajasta kului kotona kivuissa, joten vietin luontevasti yhä enemmän aikaa meikkien parissa. Ja tässä sitä ollaan, noin 65 kasvomaalausta ja liki 800 Instagram-seuraajaa myöhemmin, hän toteaa.

Endometrioosi-yhdistyksen määritelmän mukaan endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille. Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa jopa 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000 naista.

Maaliskuussa valtakunnallisella endometrioosi-viikolla hän julkaisi Instagramissa kuvan kasvomaalauksesta, joka on tehty endometrioositeemalla ja toi siten esiin sairautta, jotta ihmiset tunnistaisivat oireet ja pääsisivät hoitoon häntä nopeammin. Kuva on mukana myös näyttelyssä.

Tämän kevään aikana hän on voinut jo paremmin ja valmistui juuri kasvatustieteen maisteriksi. Työelämä tulee siis pyörimään lasten eikä maalaamisen parissa.

Nautin siitä, että saan hiljaa kotona yksikseni tehdä näitä. On ainakin vielä vähän vaikea ajatella, miten tällaista lähtisi myymään tai hinnoittelemaan, hän toteaa.

Elli Lindholm: Endometriosis.

Janica Vilen